Τα παιδιά που περνούν μισή ώρα την ημέρα έξω στον ήλιο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους εντερικής νόσου (IBD: inflammatory bowel disease), σύμφωνα με νέα έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU).

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ζουν με τις δύο διαταραχές που αποτελούν την IBD, την νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παίζοντας τα παιδιά έξω στον ήλιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους», είπε ο καθηγητής Robyn Lucas. Οι ερευνητές έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης έκθεσης στον ήλιο και αυξημένου κινδύνου για IBD. Κάθε 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου κατά 6%.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η ηλιοφάνεια επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπους που θα μπορούσαν να μειώσουν την IBD αλλά δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς οδούς. H έρευνά μας δείχνει ότι η έξοδος και ο ήλιος είναι κάτι καλό όταν πρόκειται να αποτρέψουμε αυτή τη φοβερή ασθένεια», είπε ο ειδικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα δείχνει ότι η Αυστραλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. «Η IBD γίνεται όλο και πιο κοινή και τα παιδιά την εμφανίζουν σε νεότερες ηλικίες», δήλωσε ο καθηγητής.

Εάν έχετε IBD, εμφανίζετε διαλείπουσα διάρροια, κοιλιακό άλγος, φλεγμονή και αισθάνεστε πολύ άσχημα. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι ασθένειες όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο έντερο.

Ο καθένας χρειάζεται λίγη έκθεση στον ήλιο κάθε μέρα ή τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, είπαν οι επιστήμονες, συμπληρώνοντας: «Αν μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης IBD αξίζει τον κόπο να βγούμε έξω και να πάρουμε λίγο ήλιο αλλά να το κάνουμε με ασφάλεια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης