Ζήσης Ψάλλας

Εάν κάποιος έχει γονόρροια, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κοιτάξει ο γιατρός τα χέρια του. Αλλά από τα χέρια έγινε η διάγνωση αυτής της σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας σε μια 20χρονη γυναίκα στο Ντάλας του Τέξας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα είχε φουσκάλες στα χέρια, στους αστραγάλους, στα πόδια, στον κορμό και στο τριχωτό της κεφαλής. Υπέφερε από μυϊκούς πόνους, πυρετό και πόνο στον αστράγαλο, και είπε στους γιατρούς ότι είχε κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό με έναν νέο σύντροφο δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Μια εξέταση βρήκε φουσκάλες στον καρπό και στα δάχτυλά της και αυτό έκανε τους γιατρούς να υποψιάζονται ότι είχε γονόρροια. Είχε επίσης πρησμένους αστραγάλους, σύμφωνα με το προσωπικό του Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας – ένα μη συνηθισμένο σύμπτωμα.

Σχεδόν βέβαιοι ότι μολύνθηκε με τα βακτηρίδια Neisseria gonorrhoeae, οι γιατροί τής έκαναν χρήση αντιβιοτικών. Οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν αργότερα τη διάγνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H δρ Melissa Mauskar, η οποία έγραψε μια αναφορά της περίπτωσης στο «New England Journal of Medicine», δήλωσε: «Σε τρεις μήνες παρακολούθησης, η ασθενής αισθάνθηκε καλά, χωρίς επανεμφάνιση δερματικών βλαβών ή πόνο στις αρθρώσεις».

Η γονόρροια είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στον κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ 15 και 24 ετών. Περίπου 78 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με γονόρροια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περισσότεροι από 44.500 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο μολύνθηκαν το 2017 και περίπου 555.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Αν και η γονόρροια θεραπεύεται με αντιβιοτικά, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε αυτό που ονομάζεται διαδεδομένη μόλυνση, δηλαδή μπορεί να εξαπλωθεί παντού στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα οποία ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή.

Οι δερματικές αλλοιώσεις, όπως οι φλύκταινες (κοκκώδεις θρόμβοι) -αυτές παρουσίασε η γυναίκα του Τέξας- είναι πιθανό αποτέλεσμα της διάδοσης της λοίμωξης από γονόρροια (DGI).

Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών με DGI εμφανίζει κάποιο είδος δερματικού εξανθήματος ως κύριο σύμπτωμα. Τα αρθριτικά συμπτώματα -όπως οίδημα και πόνος στις αρθρώσεις- είναι επίσης ένα σύνηθες σύμπτωμα.

Συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο κατά την ούρηση και μια λευκή, κίτρινη ή πράσινη απόρριψη από το πέος ή τον κόλπο. Άλλα συμπτώματα, όπως πόνος, οίδημα και αιμορραγία, μπορεί να εμφανιστούν γύρω από τα αναπαραγωγικά όργανα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης