Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το School of Biomedical Engineering & Imaging Sciences στο King’s College του Λονδίνου αποκάλυψαν για πρώτη φορά την επίδραση της παχυσαρκίας στην ανατομία της καρδιάς των μικρών παιδιών, συγκεκριμένα πώς προσαρμόζεται η καρδιά στην παχυσαρκία και την επιπλέον ζήτηση που δημιουργεί ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως π.χ. είναι η φυσική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην ανίχνευση μεμονωμένων μελλοντικών κινδύνων κατά την ενηλικίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Cardiovascular Imaging, εξέτασε την αριστερή κοιλία, έναν από τους τέσσερις θαλάμους της καρδιάς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αριστερή κοιλία αποκτά κυκλική διατομή. Επίσης αποκλίνει από την κατακόρυφη συμμετρία της, ένα χαρακτηριστικό που είχε προηγουμένως αποδειχθεί ότι υπάρχει σε ασθενείς με στένωση αορτής. Εντυπωσιακά, η αναδιαμόρφωση γίνεται σημαντική με Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) περίπου 19 σε παιδιά ηλικίας 10 ετών, που αντιστοιχεί σε ΔΜΣ 25 στους ενήλικες.

Στη μελέτη, διεξήχθη μια εκτεταμένη συλλογή δεδομένων, από την πρώιμη προγεννητική φάση μέχρι την παιδική ηλικία, για να εξεταστεί η ανάπτυξη του καρδιαγγειακού συστήματος και οι πρώιμοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η συλλογή δεδομένων περιελάμβανε σαρώσεις απεικόνισης για καρδιές 2631 παιδιών ηλικίας 10 ετών (τα μισά ήταν κορίτσια) από τη μελέτη Generation R, μια μελέτη πληθυσμού στην Ολλανδία.

Με τα ευρήματά τους, οι ερευνητές λένε ότι η κατανόηση και η ποσοτικοποίηση της επίδρασης της παχυσαρκίας στην ανάπτυξη γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρη. Η παχυσαρκία παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην παγκόσμια υγεία. Σχεδόν το 60% των ενηλίκων της ΕΕ και περίπου το ένα τρίτο των 11χρονων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι οι κύριες αιτίες θανάτου που μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντίθεση με τις μελέτες ενηλίκων, οι συσχετίσεις σχήματος καρδιάς με την παχυσαρκία ήταν παρόμοιες για αγόρια και κορίτσια. Τα αναγνωρισμένα χαρακτηριστικά σχήματος που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε αυτή τη μελέτη μπορεί να εξηγήσουν πώς η παιδική παχυσαρκία εξελίσσεται σε καρδιαγγειακή νόσο των ενηλίκων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης