Ζήσης Ψάλλας

Προκαλεί η νόσος COVID-19 ανοσία και για πόσο χρονικό διάστημα;  Για ιούς που βασίζονται σε RNA όπως το SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για τη δημιουργία επαρκούς ποσότητας αντισωμάτων αλλά ακόμη και τότε μπορεί να παρέχουν προστασία μόνο για λίγους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουμε τις απαντήσεις σε αυτό -είναι άγνωστο», δήλωσε ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μια συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε για πόσο καιρό ένας αναρρωμένος ασθενής COVID-19 θα έχει ασυλία. 

Για τη νόσο SARS, που σκότωσε περίπου 800 άτομα σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003, οι ασθενείς που ανέκαμψαν παρέμειναν προστατευμένοι για περίπου τρία χρόνια, κατά μέσο όρο.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Κίνα που δεν έχει περάσει από αξιολόγηση από ομοτίμους αναφέρθηκε σε πιθήκους rhesus που ανέκαμψαν από το SARS-CoV-2 και δεν επανεμφανίστηκαν όταν εκτέθηκαν ξανά στον ιό. «Αλλά αυτό δεν αποκαλύπτει πραγματικά τίποτα», δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Παστέρ Frederic Tangy, σημειώνοντας ότι το πείραμα έγινε μόνο για ένα μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανόν ο ιός να μην εξαφανίζεται ποτέ εντελώς και να παραμένει αδρανής και ασυμπτωματικός ως «χρόνια λοίμωξη», όπως ο έρπης. Καθώς οι δοκιμές για ζωντανό ιό και αντισώματα δεν έχουν ακόμη τελειοποιηθεί, είναι επίσης πιθανό αυτοί οι ασθενείς σε κάποιο σημείο να βρέθηκαν «ψευδώς αρνητικοί», ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν απαλλαγεί ακόμα από το παθογόνο. Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι παραμένουν μολυσμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα -αρκετές εβδομάδες.

Για τον Tangy μια ακόμη πιο ζοφερή πραγματικότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί. “Είναι πιθανό τα αντισώματα που αναπτύσσει κάποιος έναντι του ιού να αυξήσουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου”, είπε, σημειώνοντας ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα έρχονται αργότερα, αφού ο ασθενής είχε σχηματίσει αντισώματα.

Προς το παρόν, δεν είναι επίσης σαφές ποια αντισώματα είναι πιο ισχυρά στην καταπολέμηση της νόσου: κάποιος που σχεδόν πέθανε ή κάποιος με μόνο ελαφριά συμπτώματα ή ακόμη και καθόλου συμπτώματα. Και η ηλικία κάνει τη διαφορά;

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης