Ζήσης Ψάλλας

Οι γυναίκες που λαμβάνουν επιπλέον βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι πιο πιθανό να έχουν «φυσικό» τοκετό, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Ο φυσικός ή αυθόρμητος κολπικός τοκετός είναι ένας κολπικός τοκετός που γίνεται από μόνος του, χωρίς να απαιτείται από τους γιατρούς να χρησιμοποιούν εργαλεία για να τραβήξουν το μωρό έξω -ο τοκετός διαστέλλει τον τράχηλο κατά τουλάχιστον 10 εκατοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health, ανέλυσε αποτελέσματα από τη δοκιμή MAVIDOS, μια πολυκεντρική, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη.

Σε αυτή τη δοκιμή, 965 γυναίκες κατανεμήθηκαν τυχαία είτε για να λάβουν επιπλέον 1.000 Διεθνείς Μονάδες (IU) την ημέρα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είτε ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού τους.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 65,6% των γυναικών που έλαβαν επιπλέον βιταμίνη D είχαν αυθόρμητο κολπικό τοκετό ή «φυσικό» τοκετό, σε σύγκριση με το 57,9% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Λιγότερες γυναίκες από την ομάδα της βιταμίνης D είχαν υποβοηθούμενο τοκετό σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου (13,2% έναντι 19,4%). Ωστόσο, ο αριθμός των γυναικών σε κάθε ομάδα που χρειάζονταν καισαρική τομή για να γεννήσουν το μωρό τους ήταν παρόμοιος (με τη βιταμίνη D ήταν 21,3% και με το εικονικό φάρμακο ήταν 22,7%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δρ. Rebecca Moon, Κλινική Λέκτορας στο MRC Lifecourse Epidemiology Center, στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, που ηγήθηκε της ανάλυσης, είπε: «Οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να έχουν “φυσικό τοκετό” του μωρού τους. Η δουλειά μας υποδηλώνει ότι η λήψη επιπλέον βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους μπορεί να τις βοηθήσει να το επιτύχουν. Οι γυναίκες που έλαβαν επιπλέον βιταμίνη D είχαν επίσης λιγότερη απώλεια αίματος μετά τον τοκετό. Πλέον χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία για την πληρέστερη ενημέρωση της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και της κλινικής πρακτικής».

Ο καθηγητής Nicholas Harvey, επικεφαλής της MAVIDOS, δήλωσε: «Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε επίσης δείξει ότι η επιπλέον βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο βιταμίνης D της μητέρας και ότι έχει οφέλη για τον σκελετό του παιδιού τους. Είναι σημαντική η σύσταση του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αριστεία Υγείας και Φροντίδας για όλες τις έγκυες γυναίκες, να λαμβάνουν 400 IU βιταμίνη D την ημέρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης