Ζήσης Ψάλλας

Αν και η εμφάνιση του πρώτου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (οφείλεται σε θρόμβο αίματος που μπλοκάρει ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο) στη μέση ηλικία έχει μειωθεί διαχρονικά, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η πτώση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στους ηλικιωμένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου στους μεσήλικες μειώθηκε κατά 39% ενώ ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε μεγαλύτερη ηλικία μειώθηκε 53%, όταν συγκρίθηκαν μια πρόσφατη χρονική περίοδος (1998-2005) και μια προηγούμενη (1962-67).

«Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας οφείλονται σε ασθένειες των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) που προκαλούνται από θρόμβο ο οποίος μετανάστευσε από την καρδιά, καθώς και στους παράγοντες αγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και το κάπνισμα, οι οποίοι μειώνονται με την πάροδο του χρόνου» εξήγησε ο Hugo J. Aparicio, καθηγητής νευρολογίας στο Boston University School of Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μελέτησαν τις τάσεις του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ δύο ηλικιακών ομάδων στη Framingham Heart Study: μεσαία ηλικία 35-55 ετών και μεγαλύτερη ηλικία άνω των 55 ετών. Εκτίμησαν το ποσοστό του εγκεφαλικού επεισοδίου που εμφανίστηκε σε τέσσερις χρονικές περιόδους, 1962-67, 1971-76, 1987-1991 και 1998-2005. 

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως πρέπει να καταβληθούν συνεχείς προληπτικές προσπάθειες για να μειωθεί η εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των ενηλίκων μέσης ηλικίας, και συγκεκριμένα να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση στον τομέα της δημόσιας υγείας και στον έλεγχο των παραγόντων αγγειακού κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Πιστεύουν ότι η νεότερη τεχνολογία, όπως η μαγνητική τομογραφία και οι καλύτερες ανιχνεύσεις CT, διευκόλυναν τη διάγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου με άτυπα συμπτώματα, ειδικά σε νεαρούς ενήλικες όπου η υποψία για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι χαμηλότερη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης