Ζήσης Ψάλλας

Η καλή φυσική κατάσταση και η τακτική σωματική άσκηση (4 ή 5 φορές την εβδομάδα) μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το University of Texas.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της μελέτης Rong Zhang και η ομάδα του μελέτησαν διεξοδικά τη σχέση ανάμεσα στην άσκηση και στην άνοια. Διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση βοηθάει τα άτομα με ήπια γνωστική δυσλειτουργία καθώς επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση του εγκεφάλου που προκαλείται από τη νόσο Αλσχάιμερ.

Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση διατηρεί την ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, που περιλαμβάνει δισεκατομμύρια νευρικές ίνες και συνδέεται με τη σωστή εκτελεστική λειτουργία του (η ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει, να οργανώνει και να ολοκληρώνει τα καθήκοντά του).

Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της σωματικής άσκησης σε 70 ενήλικες 55 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση, τη συνηθέστερη μορφή νοητικής εξασθένησης που επηρεάζει τη μνήμη. Οι εγκέφαλοί τους παρουσίαζαν συσσωρεύσεις βήτα-αμυλοειδούς – μιας πρωτεΐνης που αποτελεί δείκτη της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έκανε αερόβια γυμναστική και η δεύτερη ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου και του ιππόκαμπου οποίος εμπλέκεται κυρίως στη μάθηση και στη μνήμη, λειτουργίες που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στο τέλος της δοκιμής, και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια επίπεδα γνωστικής ικανότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά στη μνήμη και στην επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, περισσότερα θετικά αποτελέσματα καταγράφηκαν στα άτομα με αυξημένα επίπεδα συσσώρευσης βήτα-αμυλοειδούς. «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων με το παραπάνω στοιχείο ανταποκρίθηκαν περισσότερο στην αερόβια άσκηση από τους άλλους», ανέφερε ο Zhang.

Και πρόσθεσε: «Η επιβράδυνση του ρυθμού της ατροφίας μέσω της τακτικής άσκησης θα μπορούσε να είναι μια συναρπαστική αποκάλυψη, ακόμα και αν δεν σταματάει πλήρως τη νόσο. Είμαι ενθουσιασμένος για τα αποτελέσματα, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό διότι δεν μπορούμε ακόμη να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Εάν τα ίδια ευρήματα παρουσιαστούν σε μεγαλύτερη δοκιμή, τότε ίσως μια μέρα οι γιατροί θα λένε στους ασθενείς με υψηλά επίπεδα κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης».

Ο Zhang είναι επικεφαλής μιας αμερικανικής κλινικής έρευνας που θα διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ άσκησης και άνοιας. Η δοκιμή θα διαρκέσει 5 χρόνια και εξετάζει το κατά πόσον η αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη μπορούν να προστατεύουν τη γνωστική λειτουργία και να διατηρούν τον όγκο του εγκεφάλου άθικτο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης