Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη δείχνει ότι τα οστά στα θηλαστικά επηρεάζονται αρνητικά από τον περιορισμό των θερμίδων και ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάζεται μαζί με άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα επικεντρώθηκε στο μυελό των οστών των ποντικών. Ο μυελός είναι ένας κόμβος δραστηριότητας, ο οποίος συντονίζει το σχηματισμό οστού και χόνδρου. Ο μυελός παράγει επίσης λίπος. Ο ρόλος του λίπους στο μυελό των οστών παραμένει μυστηριώδης αλλά πιστεύεται ότι λιγότερο λίπος είναι συνήθως μια ένδειξη καλύτερης οστικής υγείας. 

Οι παλαιότερες μελέτες της Styner έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της κατανάλωσης θερμίδων στο λίπος του μυελού των οστών, μαζί με το ρόλο που παίζει η άσκηση. Διαπιστώθηκε ότι στην παχυσαρκία που προκαλείται από υπερβολικές θερμίδες, η ποσότητα του λίπους στο μυελό των οστών αυξάνεται. Η άσκηση σε παχύσαρκους και κανονικούς ποντικούς μειώνει το λίπος του μυελού των οστών και βελτιώνει την πυκνότητα των οστών.

Η τελευταία μελέτη εξέτασε τι συμβαίνει με το λίπος στο μυελό των οστών και τη συνολική υγεία των οστών όταν περιορίζονται οι θερμίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρχαν τέσσερις ομάδες ποντικών: μια ομάδα σε κανονική διατροφή, μια ομάδα υπό περιορισμό θερμίδων, μια ομάδα σε κανονική διατροφή που ασκούνταν και μια ομάδα υπό περιορισμό θερμίδων που ασκούνταν. Τα ποντίκια υπό περιορισμό θερμίδων έτρωγαν 30% λιγότερο.

Η Styner διαπίστωσε ότι τα ποντίκια στην ομάδα περιορισμού των θερμίδων έχασαν βάρος, αλλά είχαν επίσης αύξηση του λίπους στο μυελό των οστών.

Όταν η άσκηση εισήχθη στην ομάδα περιορισμού των θερμίδων, το λίπος στο μυελό των οστών μειώθηκε όπως είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες, αλλά η συνολική ποσότητα και ποιότητα οστού μειώθηκε επίσης. Αντί να γίνουν τα οστά πιο ισχυρά, η άσκηση τα έκανε πιο εύθραυστα όταν συνδυάστηκε με περιορισμό θερμίδων.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό από ανθρώπινη άποψη, ακόμη και μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων που είναι πολύ υγιής θρεπτικά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, ειδικά σε συνδυασμό με την άσκηση», δήλωσε η Styner. 

Η Styner λέει ότι η ομάδα της σχεδιάζει  να διεξαγάγει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσει το σκοπό του λίπους στο μυελό των οστών και γιατί επηρεάζεται από τη διατροφή και την άσκηση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης