Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ενθαρρύνονται συχνά να χάσουν βάρος. Και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια μεγάλου βάρους μπορεί να αναστρέψει τον διαβήτη, που σημαίνει ότι το άτομο δεν χρειάζεται πλέον να παίρνει φάρμακα για τη θεραπεία της ασθένειάς του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη δείχνει ότι η απώλεια μέτριας ποσότητας βάρους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, τις πιο συχνές επιπλοκές του διαβήτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αλλαγή βάρους σε 725 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 -πι συμμετέχοντες ήταν από την ανατολική Αγγλία. Μετρήθηκε το βάρος τους τη στιγμή της διάγνωσής τους και ξανά ένα χρόνο αργότερα. Η προσοχή δόθηκε στην απώλεια βάρους ένα χρόνο μετά τη διάγνωση του διαβήτη, καθώς στο αν η απώλεια βάρους νωρίς μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από την απώλεια βάρους αργότερα.

Οι άνθρωποι που έχασαν τουλάχιστον το 5% του βάρους τους μέσα σε ένα έτος μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 είχαν 48% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μετά από 10 χρόνια, σε σύγκριση με άτομα που διατηρούσαν το ίδιο βάρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα που έχασαν βάρος είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης ένα χρόνο μετά τη διάγνωση σε σύγκριση με άτομα που διατηρούσαν το ίδιο βάρος. Τα αποτελέσματα δεν μπορούσαν να εξηγηθούν με βάση την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα ή τη φαρμακευτική αγωγή.

Ενώ η μελέτη δείχνει πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη από την απώλεια βάρους μόλις 5%, η προηγούμενη έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως σε μεγαλύτερες ποσότητες απώλειας βάρους.

Σε μια αμερικανική μελέτη, άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχασαν το 10% του βάρους τους μέσα σε ένα χρόνο είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων μετά από 10 χρόνια σε σύγκριση με άτομα που διατήρησαν το βάρος τους ή πήραν βάρος. Αλλά σε αντίθεση με την παρούσα μελέτη, εκεί οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη, είχαν, κατά μέσο όρο, διαγνωστεί επτά χρόνια πριν από την έναρξη της μελέτης. Είναι πιθανό ότι μικρότερες ποσότητες απώλειας βάρους αμέσως μετά τη διάγνωση του διαβήτη να είναι εξίσου ευεργετικές με μεγαλύτερες ποσότητες απώλειας βάρους αργότερα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης