Ζήσης Ψάλλας

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια μετάλλου στον κόσμο και ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα άρθρο στην έκδοση Δεκεμβρίου του Australian Prescriber, οι Δρ Shalini Balendran και Cecily Forsyth από το Westmead Hospital and Central Coast Hematology εξηγούν ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από απλή αναιμία και εξηγούν τι μπορεί να γίνει γι’ αυτήν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι στην Αυστραλία, λίγο λιγότερο από 1 στα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας και περισσότερες από 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν αναιμία. Ωστόσο, έως και τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν έλλειψη σιδήρου.

Αν και η έλλειψη σιδήρου μπορεί συχνά να προκαλέσει αναιμία, η έλλειψη σιδήρου χωρίς αναιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι και ευερέθιστοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έλλειψη σιδήρου έχει επίσης συσχετιστεί με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και την ινομυαλγία.

«Είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να θεραπεύεται η έλλειψη σιδήρου. Αυτό περιλαμβάνει την εύρεση της αιτίας της έλλειψης σιδήρου και τη διόρθωσή της», λέει η Δρ Cecily Forsyth.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με τη μέτρηση μιας πρωτεΐνης (φερριτίνης) που αντανακλά τα αποθέματα σιδήρου του σώματος.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου συχνά περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου.

«Ο σίδηρος από το κρέας είναι ο πιο εύκολα απορροφούμενος τύπος σιδήρου. Ενώ η επαρκής πρόσληψη σιδήρου μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας λαχανικών πλούσιων σε σίδηρο όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και φυλλώδη λαχανικά, αυτό συνήθως δεν αρκεί για να διορθώσει την έλλειψη σιδήρου». λέει η Forsyth. «Αν έχετε έλλειψη σιδήρου, αποφύγετε το τσάι, τον καφέ, το κακάο και το κόκκινο κρασί, καθώς αυτά εμποδίζουν την πρόσληψη σιδήρου από το έντερο. Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι ένας ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης. Θα πρέπει να λαμβάνονται μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά το φαγητό».

Το άρθρο αναφέρεται σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου και θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν εάν οι αλλαγές στη διατροφή και τα συμπληρώματα σιδήρου δεν επαρκούν για τη διόρθωση της ανεπάρκειας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης