Θάνος Ξυδόπουλος

Νέα έρευνα βρήκε ότι οι άνθρωποι που είναι αναλφάβητοι, δηλαδή δεν έμαθαν να διαβάζουν ή να γράφουν, έχουν σχεδόν 2-3 αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια απ ‘ό, τι οι άνθρωποι που μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε 983 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 77 ετών. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: 237 άτομα ήταν αναλφάβητοι και 746 άτομα δεν ήταν.

Οι συμμετέχοντες είχαν κάνει ιατρικές εξετάσεις και δοκιμές μνήμης και σκέψης στην αρχή της μελέτης, και σε επακόλουθες συναντήσεις που συνέβαιναν κάθε 18 μήνες έως δύο χρόνια. Οι δοκιμές περιελάμβαναν την ανάκληση λέξεων όταν τους δόθηκε μια κατηγορία όπως φρούτα ή ρούχα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι στην ομάδα των αναλφάβητων, 83 από τα 237 άτομα ήτοι το 35% είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης. Από τους ανθρώπους που ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν, 134 από τα 746 άτομα, ήτοι το 18%, είχε άνοια. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να διαβάσουν και να γράψουν είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες για άνοια στην αρχή της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των ατόμων χωρίς άνοια κατά την έναρξη της μελέτης, μετά από τέσσερα χρόνια παρακολούθησης, 114 από τους 237 που ήταν αναλφάβητοι ή το 48% εμφάνισε άνοια. Το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα που ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν ήταν 27% (201 στα 746 άτομα). Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αναλφάβητοι είχαν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν τις γλωσσικές, χωρικές και συλλογιστικές ικανότητες, διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που ήταν αναλφάβητοι είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες κατά την έναρξη της μελέτης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό καθώς προχώρησε η μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Neurology, το περιοδικό της American Academy of Neurology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης