Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, επικεντρώθηκε σε ποντίκια που είχαν ανατραφεί για να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όταν τα ποντίκια λάμβαναν υψηλή χολίνη από τη διατροφή τους, οι απόγονοί τους παρουσίαζαν βελτιώσεις στη χωρική μνήμη, σε σύγκριση με εκείνα που λάμβαναν κανονικά επίπεδα χολίνης από τη στιγμή που βρίσκονταν στη μήτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα για τις αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία παραγόντων. Ενώ η προχωρημένη ηλικία παραμένει ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, άλλοι κίνδυνοι που έχουν εμπλακεί στην ασθένεια περιλαμβάνουν τη γενετική προδιάθεση και τον τρόπο ζωής. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην αύξηση ή τη μείωση του κινδύνου της γνωσιακής παρακμής και οι κίνδυνοι μπορεί να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά. 

Η υγιεινή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη έδειξε ότι μετά από μεσογειακή διατροφή για 4,5 χρόνια μειώθηκε ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 54%. Μια άλλη μελέτη έδειξε τις θετικές επιδράσεις μιας μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και καρύδια, καθώς και ψάρια και πουλερικά στη μείωση της συσσώρευσης του βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό πλακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χολίνη (περιέχεται στα αυτά και σε άλλα ζωικά τρόφιμα) χρησιμοποιείται από το σώμα για να παράγει ακετυλοχολίνη, έναν σημαντικό νευροδιαβιβαστή απαραίτητο για τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, του μυϊκού ελέγχου και της διάθεσης. Διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η χολίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι έγκυες γυναίκες συνιστώνται να λαμβάνουν 550 mg χολίνη ημερησίως για την υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου τους. 

Όταν τα ποντίκια της μελέτης με νόσο Αλτσχάιμερ έλαβαν συμπληρωματική χολίνη στη διατροφή τους, οι απόγονοί τους έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στη χωρική μνήμη. Η επακόλουθη εξέταση των ιστών στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι παίζει κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό μνήμης, επιβεβαίωσε τις επιγενετικές αλλαγές που προκαλούνται από τα συμπληρώματα χολίνης.

Τα τροποποιημένα γονίδια που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των μικρογλοίων και τη φλεγμονή του εγκεφάλου καθώς και τα μειωμένα επίπεδα ομοκυστεΐνης είχαν ως αποτέλεσμα τις παρατηρούμενες βελτιώσεις στη χωρική μνήμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης