Θάνος Ξυδόπουλος

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus) ή HPV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μολύνοντας το δέρμα και τους βλεννογόνους και έχοντας τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνους. Το 80% του πληθυσμού θα εκτεθεί κάποια στιγμή στη ζωή του στον ιό..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο HPV στην πραγματικότητα είναι μια ομάδα ιών που περιλαμβάνει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους. Με βάση την ικανότητα τους να προκαλούν καρκίνο, οι τύποι του ιού χαρακτηρίζονται ως υψηλού ή χαμηλού κινδύνου. 

Αρχικά ο HPV συνδέθηκε με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ο συχνότερος καρκίνος που προκαλεί ο ιός. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών. Είναι αργά εξελισσόμενος, καθώς για να εκδηλωθεί πρέπει η λοίμωξη να επιμείνει για αρκετά χρόνια. Στη συνέχεια βρέθηκε ότι ο ιός προκαλεί και άλλους καρκίνους σε γυναίκες και άνδρες.

Πλην του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού και της στοματικής κοιλότητας (γλώσσα, φάρυγγας, αμυγδαλές, λάρυγγας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η πρόληψη έναντι άλλων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή απαιτούν μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις για να προληφθεί το 30-50% των θανάτων από καρκίνο, η πρόληψη έναντι των καρκίνων που προκαλούνται από τον HPV είναι απλή: μέσω εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός έναντι του HPV μπορεί να οδηγήσει σε πρόληψη μέχρι και κατά 94% για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Το εννιαδύναμο εμβόλιο έναντι του HPV παρέχει προστασία από επτά καρκινογόνους υψηλού κινδύνου τύπους του ιού. Αυτοί σχετίζονται με το 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως.

Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες, το εμβόλιο στοχεύει άμεσα σε τύπους του ιού που εμπλέκονται στο 85- 90% των σχετιζόμενων καρκίνων του αιδοίου, στο 80-85% των σχετιζόμενων καρκίνων του κόλπου και στο 90-95% των σχετιζόμενων καρκίνων του πρωκτού. Παράλληλα, το εμβόλιο έχει άμεση στόχευση σε δύο τύπους του ιού που σχετίζονται με το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων. 

Τον Ιούνιο του 2020, εγκρίθηκε στις ΗΠΑ μία διευρυμένη ένδειξη για το εμβόλιο έναντι του HPV, για την πρόληψη του στοματοφαρυγγικού καρκίνου και άλλων μορφών καρκίνων της κεφαλής/τραχήλου που προκαλούνται από τους τύπους 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του εμβολίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης