Θάνος Ξυδόπουλος

Μια συστηματική ανασκόπηση από ερευνητές του King’s College London βρήκε στοιχεία ότι η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της ανάπτυξης της οδοντικής τερηδόνας σε ενήλικες και παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανασκόπηση περιέλαβε ανάλυση μελετών που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, προσδιορίζοντας 12 μελέτες που διερεύνησαν την επίπτωση της μάσησης τσίχλας χωρίς ζάχαρη στη στοματική υγεία και ειδικότερα στην τερηδόνα των ενηλίκων και των παιδιών. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη βρέθηκε ότι επιβραδύνει την αύξηση της τερηδόνας.

«Υπάρχει ένας σημαντικός βαθμός μεταβλητότητας στην επίδραση από τα δημοσιευμένα δεδομένα και οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν ήταν γενικά μέτριας ποιότητας», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, Avijit Banerjee, καθηγητής τερηνοδολογίας & οδοντιατρικής στο King’s College London.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε: «Εντούτοις, θεωρήσαμε ότι υπάρχει μια σαφής ανάγκη ενημέρωσης και ανανέωσης των υφιστάμενων γνώσεων σχετικά με την τσίχλα χωρίς ζάχαρη και την επίδρασή του στην οδοντική τερηδόνα και την στοματική υγεία. Σχεδιάζουμε περαιτέρω έρευνα για να προσδιορίσουμε την αποδοχή και τη σκοπιμότητα της χρήσης αυτής της μεθόδου στη δημόσια υγεία».

Τα τελευταία χρόνια, η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη προέκυψε ως πιθανό συμπλήρωμα στις υφιστάμενες στρατηγικές πρόληψης για την αναστολή της ανάπτυξης της οδοντικής τερηδόνας.

«Η διέγερση του σάλιου μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φράγμα για την προστασία των δοντιών. Επίσης ο έλεγχος της μηχανικής πλάκας που προκύπτει από τη δράση της μάσησης μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της τερηδόνας. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως φορέας αντιμικροβιακών συστατικών όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη. Πριν από αυτή την ανασκόπηση, δεν υπήρχαν πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν σχέση μεταξύ της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της τερηδόνας και της μάσησης τσίχλας χωρίς ζάχαρη”, πρόσθεσε ο Banerjee.

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental Research: Clinical & Translational Research.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης