Ζήσης Ψάλλας

Εάν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD: inflammatory bowel disease), έχετε κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου. Το IBD είναι μια ομάδα παθήσεων όπου η γαστρεντερική οδός (το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο) έχει φλεγμονή. Οι δύο πιο συνήθεις μορφές του IBD είναι η νόσος του Κρον  και η ελκώδης κολίτιδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναιμία είναι το συνηθέστερο μη εντερικό σύμπτωμα του IBD. Αναιμία υπάρχει όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας ή η ποσότητα οξυγόνου που μπορούν να μεταφέρουν είναι πολύ χαμηλή για τις ανάγκες σας. Η αναιμία μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, ωστόσο ο πιο συνηθισμένος λόγος στην περίπτωση που υπάρχει IBD είναι η έλλειψη σιδήρου.

Διάφορες μελέτες έχουν υπολογίσει διαφορετικά τον αριθμό των ατόμων που έχουν σιδηροπενική αναιμία αλλά υποδηλώνουν ότι 36 -76% των πασχόντων με IBD εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία. Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι οι εξής:

  • Μακροχρόνια εσωτερική αιμορραγία των εντέρων σας.
  • Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή σας λόγω της φλεγμονής στα έντερά σας.
  • Μειωμένος σίδηρος στη διατροφή σας, διότι αποφεύγετε να φάτε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, επειδή αυξάνουν τα συμπτώματα του IBD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αναιμίας στο IBD, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να γίνετε αναιμικοί, όπως:

Αναιμία λόγω χρόνιας φλεγμονής. Αυτός ο τύπος αναιμίας προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας. Σε αυτόν τον τύπο αναιμίας, ένα μέρος του σιδήρου που υπάρχει στο σώμα σας δεν είναι διαθέσιμο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό σημαίνει ότι παράγονται λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. 

Αναιμία ανεπάρκειας βιταμινών. Για παράδειγμα, λόγω μειωμένης απορρόφησης βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος. Η αναιμία από έλλειψη βιταμινών συμβαίνει εάν δεν τρώτε αρκετές τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ ή εάν το έντερό σας δεν απορροφά αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές σας. 

Αναιμία προκαλούμενη από φάρμακα. Για παράδειγμα, αναιμία που προκαλείται από θεραπείες του IBD, όπως η σουλφασαλαζίνη και η αζαθειοπρίνη, καταστέλλουν την παραγωγή των κυττάρων του αίματος.

Πηγή: https://irondeficiency.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης