Θάνος Ξυδόπουλος

Με οξύ γλαύκωμα συνδέθηκε ο κορωνοϊός σε 50χρονη γυναίκα. Το περιστατικό αυτό δημοσιεύτηκε στο οφθαλμολογικό επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology. Οι εξετάσεις των οφθαλμικών δειγμάτων έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 υπήρχε στους οφθαλμικούς ιστούς. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι ο ιός προκάλεσε το οξύ γλαύκωμα, καθώς η γυναίκα έπασχε ήδη και λάμβανε αγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αντιμετωπιστεί το οξύ γλαύκωμα, η γυναίκα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να επέλθει αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης των υγρών του ματιού και κατά συνέπεια η ενδοφθάλμια πίεση της ασθενούς να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Για τον λόγο αυτόν οι οφθαλμίατροι εφιστούν την ιδιαίτερη προσοχή, ως προς τα μέσα προφύλαξης των ματιών, στους επαγγελματίες του χώρου της υγείας (τραυματιοφορείς, νοσοκόμους και γιατρούς) που περιθάλπουν ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά και στον γενικό πληθυσμό.

«Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ο κορωνοϊός είναι δυνατό να μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό διεισδύοντας και από τα μάτια. Αυτό είχε επιβεβαιωθεί, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι προκαλούσε περιορισμένα προβλήματα αφού ορισμένοι ασθενείς ανέπτυξαν επιπεφυκίτιδα» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, επιστημονικός υπεύθυνος του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων – ΕΛΚΕΘΟΠ / Δ.Π.Θ. και του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η περίπτωση της 50χρονης έχει σημάνει συναγερμό, καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των οφθαλμιάτρων για τη σοβαρή επικινδυνότητα του ιού για τα μάτια. Επίσης τα μέτρα προφύλαξης τόσο στους επαγγελματίες όσο και για τον γενικό πληθυσμό θα πρέπει να περιλαμβάνουν με σχολαστικότητα και τα μάτια».

Η νόσος COVID-19, που κατά κύριο λόγο μολύνει τους ανθρώπους μέσω της αναπνευστικής οδού, φαίνεται ότι μπορεί επίσης να διεισδύσει από τα μάτια είτε μέσω ιικών σωματιδίων στον αέρα, είτε αγγίζοντας τα μάτια με μολυσμένο από ιό χέρι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να προστατεύουν τα μάτια τους με γυαλιά ή ασπίδες προσώπου.

Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο εάν τυχόν παρατεταμένη παραμονή του ιού στους ιστούς των ματιών των ασθενών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αμιγώς οφθαλμολογικής φύσεως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης