Ζήαης Ψάλλας

Την περασμένη εβδομάδα, οι περιπτώσεις νέων κρουσμάτων επιταχύνθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως και οι προσπάθειες να ελεγχθεί η πανδημία, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος σχολείων και εστιατορίων, καθώς και της ακύρωσης των αθλητικών εκδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσωπική υγιεινή, η κοινωνική απομάκρυνση και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, αν και σημαντικοί, δεν αρκούν «για να σβήσουν αυτή την επιδημία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε δει μια αρκετά επείγουσα κλιμάκωση των τεστ, της απομόνωσης και της ανίχνευσης των επαφών, κάτι που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της απάντησης». Είναι ο «συνδυασμός» προσεγγίσεων που έχει σημασία.

Συνεχίζοντας, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ ανέφερε πως όλες οι χώρες πρέπει να ακολουθήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, αλλά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη λοιμώξεων και τη διάσωση ζωών είναι το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης και για να συμβεί αυτό πρέπει να γίνονται τεστ και στη συνέχεια η απομόνωση. «Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μια φλόγα στα τυφλά και δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πανδημία αν δεν ξέρουμε ποιος είναι μολυσμένος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες: τεστ, τεστ, τεστ για κάθε ύποπτη περίπτωση» είπε ο Ghebreyesus.

Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι που έχουν έρθει σε στενή επαφή με όσους έχουν βγει θετικοί μπορούν να αναγνωριστούν και να εξεταστούν επίσης.

Η δρ Maria Van Kerkhove, που είναι υπεύθυνη για την τεχνική καθοδήγηση του προγράμματος έκτακτων αναγκών του ΠΟΥ, πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των εργαστηρίων, τη διαθεσιμότητα δοκιμαστικών κιτ και τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να διεξάγουν αυτές τις εξετάσεις.

Ο Ghebreyesus σημείωσε ότι ενώ το μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, και οι νέοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, πεθαίνουν. Εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες που ενδέχεται να πληγούν περισσότερο από την κρίση. «Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στους πληθυσμούς με υψηλό επιπολασμό του ιού HIV ή στα υποσιτισμένα παιδιά. Γι ‘αυτό καλούμε κάθε χώρα και κάθε άτομο να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει η μετάδοση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης