Ζήσης Ψάλλας

Οι καρκίνοι του προστάτη δεν εξελίσσονται όλοι με τον ίδιο ρυθμό. Κάποιοι παρουσιάζουν μια σχετική στασιμότητα ενώ άλλοι γίνονται επιθετικοί. Οι επιστήμονες ψάχνουν να ανακαλύψουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της ασθένειας και έχουν στρέψει την προσοχή τους στο ρόλο των μικροβίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βακτήρια του εντέρου έχουν συσχετιστεί με τη φλεγμονή και την παχυσαρκία αλλά μπορεί να διαδραματίζουν πιο άμεσο ρόλο παράγοντας διάφορες χημικές ουσίες που επηρεάζουν το μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις έχουν επίσης προταθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Urology Oncology, ρίχνει κάποιο φως στην κατανόηση του ποιοι καρκίνοι του προστάτη μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα και επιθετικά και ποιοι όχι. Μέρος της απάντησης έγκειται σε πέντε τύπους βακτηρίων. Εντόπισε πέντε γένη αναερόβιων βακτηρίων που συνδέονται με τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα προστάτη και δείγματα ούρων από περισσότερους από 600 άνδρες με ή χωρίς καρκίνο του προστάτη και όταν εντοπίστηκε κάποιο από τα πέντε αναερόβια βακτήρια, αυτό συνδέθηκε με πιο γρήγορη εξέλιξη του καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα τεστ για τον καρκίνο του προστάτη. Οι τρέχουσες εξετάσεις, όπως το τεστ PSA και η βιοψία, δεν είναι πάντα σε θέση να προβλέψουν ποιοι καρκίνοι θα είναι επιθετικοί. Συνεπώς ένα νέο τεστ που ανιχνεύει αυτή την ομάδα βακτηρίων -οι ερευνητές αποκαλούν αυτά τα βακτήρια ABBS- ίσως είναι σε θέση να προβλέψει  ένα δυνητικά επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Το νέο τεστ θα είναι παρόμοιο με αυτό που υπάρχει για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού ή τον ιό HPV. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναπτύξουν γρήγορες δοκιμές για την ανίχνευση των πέντε βακτηρίων και να διερευνήσουν νέες θεραπείες για την απομάκρυνση αυτών των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη.

Παρά τη συναρπαστική ανακάλυψη, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως: είναι τα βακτήρια που προκαλούν καρκίνο του προστάτη ή απλώς τον επιταχύνουν; Επίσης, είναι δυνατό οι θεραπευτικές επιλογές για την εξάλειψη των βακτηρίων να αποτρέψουν την ανάπτυξη μιας επιθετικής εξέλιξης της νόσου;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης