Θάνος Ξυδόπουλος

Το ποσοστό θνησιμότητας από τον κορωνοϊό αρχίζει να αυξάνεται για τα άτομα άνω των 50 ετών. Τα άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν μολυνθεί έχουν ποσοστό θνησιμότητας 0,2-0,4%. Για τις ηλικίες  50-59 ετών είναι 1,3% Για τα 60-69 χρόνια είναι 3,6%. Για τα άτομα 70-79 ετών είναι 8,0%.  Για τα άτομα άνω των 80 ετών είναι 14,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ποσοστό θνησιμότητας για όσους δεν έχουν υποκείμενες χρόνιες καταστάσεις είναι περίπου 1%.

Για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, η θνησιμότητα είναι 10,5%,  και για τον διαβήτη είναι 7,3%. Η χρόνια αναπνευστική νόσος (όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) έχει ποσοστό θνησιμότητας 6,3%, η υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος) 6,0% και ο καρκίνος 5,6%.

Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί. Αυτό μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις κάθε είδους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στους ηλικιωμένους, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα ενός φαινομένου που ονομάζεται “καταρράκτης κυτοκινών”. Αυτή είναι η περίπτωση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά παράγοντας πάρα πολλές χημικές ουσίες για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Έτσι, έχετε μια σοβαρή φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας οργάνων.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου θανάτου από τον κορωνοϊού είναι η καρδιαγγειακή νόσος, με ποσοστό θνησιμότητας 10,5%. Η λοίμωξη δεν προκαλεί αναγκαστικά καρδιακή προσβολή, απλά οι άνθρωποι με υποκείμενα καρδιακά προβλήματα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Ο διαβήτης καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία και καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα) σε άτομα με διαβήτη μπορεί επίσης να παρέχουν ένα πιο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ιών.

Ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρών ασθενειών από τη νόσο COVID-19 σε άτομα με χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες όπως άσθμα και πνευμονική νόσο (γνωστή ως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ) είναι ίσως ο πιο ξεκάθαρος, ειδικά αν η ασθένειά σας δεν ελέγχεται καλά.

Οι αναπνευστικές καταστάσεις -όπως το ανεξέλεγκτο άσθμα, το οποίο προκαλεί αιτίες φλεγμονής των αεραγωγών- είναι πιθανό να επιδεινωθεί από τη μόλυνση με COVID-19, η οποία στοχεύει στους αεραγωγούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης