Ζήσης Ψάλλας

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις γίνονται πιο πιθανές καθώς η πανδημία επιμένει και ο ιός εξελίσσεται. Μερικοί άνθρωποι είναι βέβαιο ότι θα μολυνθούν περισσότερο από δύο φορές. Αναδυόμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό θα μπορούσε να τους θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα δεδομένα για άτομα που προσβάλλονται από COVID-19 περισσότερο από δύο φορές. Η Νέα Υόρκη αναφέρει περίπου 277.000 επαναμολύνσεις από 5,8 εκατομμύρια συνολικές μολύνσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά  οι ειδικοί λένε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι επειδή πολλά οικιακά τεστ COVID-19 δεν αναφέρονται.

Αρκετά δημόσια πρόσωπα έχουν πρόσφατα μολυνθεί εκ νέου. Ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Xavier Becerra και ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau δήλωσαν ότι προσβλήθηκαν από COVID-19 για δεύτερη φορά. Και οι δύο είπαν ότι είχαν εμβολιαστεί πλήρως και ότι είχαν λάβει αναμνηστικά εμβόλια.

«Μέχρι πρόσφατα, ήταν σχεδόν ανήκουστο, αλλά τώρα γίνεται πιο συνηθισμένο» να έχουμε COVID-19 δύο, τρεις ή ακόμα και τέσσερις φορές, δήλωσε ο Δρ. Eric Topol, επικεφαλής του Scripps Research Translational Institute. «Αν δεν καταλήξουμε σε καλύτερες άμυνες, θα δούμε πολλά περισσότερα από αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί; Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και εμβολιασμούς μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, λένε οι ειδικοί, αφήνοντας τους ανθρώπους ευάλωτους. Επίσης, ο ιός έχει εξελιχθεί ώστε να είναι πιο μεταδοτικός. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης ήταν περίπου επτά φορές υψηλότερος με τις παραλλαγές της όμικρον σε σύγκριση με όταν η δέλτα ήταν πιο κοινή, δείχνει έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μεταλλάξεις της όμικρον που προκαλούν τώρα τη συντριπτική πλειονότητα είναι ιδιαίτερα ικανές να αντιμετωπίσουν την ανοσία από τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη μόλυνση, ειδικά τη μόλυνση κατά το αρχικό κύμα της όμικρον. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εξετάζουν εάν θα τροποποιήσουν τα ενισχυτικά για να ταιριάζουν καλύτερα στις πρόσφατες αλλαγές στον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί μερικοί άνθρωποι επαναμολύνονται και άλλοι όχι, αλλά πιστεύουν ότι πολλά πράγματα μπορεί να παίζουν: υγεία και βιολογία, έκθεση σε συγκεκριμένες παραλλαγές, πόσο ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητα, η κατάσταση του εμβολιασμού και η συμπεριφορά. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν εκ νέου εάν είναι ανεμβολίαστοι, νεότεροι ή είχαν μια ήπια λοίμωξη την πρώτη φορά.

Οι επιστήμονες επίσης δεν είναι σίγουροι πόσο σύντομα μπορεί κάποιος να μολυνθεί μετά από μια προηγούμενη περίοδο. Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάθε μόλυνση θα είναι πιο ήπια από την προηγούμενη. «Έχω δει ότι πηγαίνει και στις δύο κατευθύνσεις», είπε ο Δρ Wesley Long, παθολόγος στο Houston Methodist. Γενικά, ωστόσο, οι πρωτοφανείς λοιμώξεις που συμβαίνουν μετά τον εμβολιασμό τείνουν να είναι πιο ήπιες, είπε.

Οι γιατροί λένε ότι ο εμβολιασμός και η ενίσχυση είναι η καλύτερη προστασία έναντι της σοβαρής COVID-19 και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μειώνει επίσης τις πιθανότητες επαναμόλυνσης. «Σε αυτό το σημείο, δεν έχουν υπάρξει αρκετές τεκμηριωμένες περιπτώσεις πολλαπλών επαναμολύνσεων για να γνωρίζουμε πραγματικά ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες», δήλωσε ο Δρ. Peter Hotez, κοσμήτορας της σχολής τροπικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Baylor.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα από το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει ακόμη θεωρηθεί από επιστημονικούς συναδέλφους, παρέχει κάποιες πληροφορίες, διαπιστώνοντας ότι η επαναμόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά αποτελέσματα και προβλήματα υγείας, όπως πνευμονικά προβλήματα, καρδιακές διαταραχές και διαβήτη σε σύγκριση με μια πρώτη μόλυνση. Οι κίνδυνοι ήταν πιο έντονοι όταν κάποιος μετά την οξεία ασθένεια συνέχιζε να έχει κάποια συμπτώματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης