Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Boulder, στο Κολοράντο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Physiology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα έχουν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα τριών φυσιολογικών ρυθμιστών, ή microRNAs, που επηρεάζουν την γονιδιακή έκφραση και παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της αγγειακής υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η μελέτη αυτή προτείνει έναν νέο δυνατό μηχανισμό μέσω του οποίου ο ύπνος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και τη συνολική φυσιολογία”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Christopher DeSouza, καθηγητής Ολοκληρωτικής Φυσιολογίας.

Παρά τις συστάσεις της American Heart Association ότι οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ, περίπου το 40% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τις τηρούν. Συνολικά, η μέση διάρκεια του ύπνου ενός Αμερικανού έπεσε από 9 ώρες σε 6,8 ώρες το βράδυ τον περασμένο αιώνα.

Τα MicroRNA είναι μικρά μόρια που καταστέλλουν την έκφραση γονιδίων στα κύτταρα. Η ακριβής λειτουργία των κυκλοφορούντων microRNA στο καρδιαγγειακό σύστημα και η επίδρασή τους στην καρδιαγγειακή υγεία λαμβάνει μεγάλη επιστημονική προσοχή και φάρμακα αναπτύσσονται επί του παρόντος για ποικίλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη νέα μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξέτασε τον αντίκτυπο του ανεπαρκούς ύπνου στις κυκλοφορούσες υπογραφές του microRNA, ο DeSouza και η ομάδα του πήραν δείγματα αίματος από 24 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 44 έως 62 ετών, που είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τις συνήθειες ύπνου. Οι μισοί κοιμούνταν 7 έως 8,5 ώρες το βράδυ και οι άλλοι μισοί 5 έως 6,8 ώρες. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ανεπαρκή ύπνο είχαν 40-60% χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφορίας του miR-125A, miR-126 και miR-146a (τα οποία είχαν καταδειχθεί προηγουμένως ότι καταστέλλουν τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες).

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργαστήριο του DeSouza για να καθοριστεί εάν η αποκατάσταση υγιεινών συνηθειών ύπνου μπορεί να αποκαταστήσει τα υγιή επίπεδα microRNAs.

Τελικά, είναι πιθανό τα microRNAs στο αίμα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με ανεπαρκή ύπνο, επιτρέποντας στους γιατρούς να συλλέξουν σημαντικές πληροφορίες μέσω εξετάσεων αίματος. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης