Ζήσης Ψάλλας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνδρες που εκδηλώνουν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC: hepatocellular carcinoma) είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες. Ένας δυνητικά συνεισφέρων παράγοντας σε αυτή τη διαφορά φύλου είναι η αδιπονεκτίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα λιπώδη κύτταρα και βοηθά στον έλεγχο του μεταβολισμού του σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στο αίμα έχουν αναφερθεί ότι είναι υψηλότερα στις γυναίκες απ’ ό, τι στους άνδρες”, εξηγεί η Δρ. Guadalupe Sabio του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών (CNIC) στη Μαδρίτη. 

Παρόμοια με τους ανθρώπους, τα αρσενικά ποντίκια είναι πιο επιρρεπή σε HCC από τα θηλυκά ποντίκια. Η Sabio και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα αδιπονεκτίνης στα θηλυκά ποντίκια προστατεύουν από HCC.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ορμόνη ενεργοποιεί δύο πρωτεΐνες μέσα στα ηπατικά κύτταρα, γνωστές ως p38 και AMPK, οι οποίες παρεμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και εξασθενούν την ανάπτυξη του όγκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναστολή της παραγωγής της τεστοστερόνης στα αρσενικά τρωκτικά αύξησε τα επίπεδα αδιπονεκτίνης τους και μείωσε την ανάπτυξη του όγκου. Η Sabio και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η τεστοστερόνη ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη στα λιπώδη κύτταρα που ονομάζεται JNK1 η οποία αναστέλλει την παραγωγή αδιπονεκτίνης.

“Τα αποτελέσματά μας ξεδιπλώνουν μια σαφή αλληλεπίδραση μεταξύ των ορμονών του φύλου, του λιπώδους ιστού και του ήπατος, διευκρινίζοντας το μηχανισμό που διέπει την ανισότητα των φύλων στην ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος”, ανέφερε η Sabio.

Τα επίπεδα αδιπονεκτίνης μειώνονται επίσης στην περίπτωση της παχυσαρκίας η οποία αποτελεί έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για HCC.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Medicine,

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης