Ζήσης Ψάλλας

Μια ανασκόπηση 13 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών διερεύνησε εάν υπάρχει σχέση μεταξύ χορήγησης συμπληρωμάτων κανέλας και των συγκεντρώσεων λιπιδίων στο αίμα. Συνολικά συμμετείχαν 750 συμμετέχοντες και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν διαβητικοί. Ο καθένας τους έπαιρνε από 1 έως 6 γραμμάρια κανέλα καθημερινά, έως και τέσσερις μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα κανέλας μείωσε σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης στο αίμα, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) και χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL). Ωστόσο, όταν μια από τις μελέτες αφαιρέθηκε σε μια «ανάλυση ευαισθησίας», η λήψη συμπληρωμάτων κανέλας βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με την αύξηση της HDL χοληστερόλης, τη λεγόμενη καλή χοληστερόλη.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τη λήψη συμπληρωμάτων κανέλας έναντι ενός εικονικού φαρμάκου (κάψουλα που περιέχει αλεύρι) σε 116 Ασιάτες με μεταβολικό σύνδρομο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην πειραματική ομάδα (έλαβαν 3 γραμμάρια κανέλα για 16 εβδομάδες) είχαν σημαντικές μειώσεις στη ολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, σε σύγκριση με την ομάδα που πήρε εικονικό φάρμακο. Η πειραματική ομάδα έδειξε επίσης σημαντική αύξηση στην HDL χοληστερόλη.

Συνοπτικά, τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα λιπίδια του αίματος σε άτομα με διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο. Δεν υπάρχουν όμως αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν τα οφέλη σε μη διαβητικούς, ειδικά σε αυτούς με υψηλή χοληστερόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι όμως η κανέλα ασφαλής; Η κανέλα θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, το μπαχαρικό περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουμαρίνη και μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ηπατική νόσο. Υπάρχουν δύο κοινοί τύποι κανέλας. Η κασσία (ινδονησιακή, βιετναμέζικη, κινέζικη) και η λεγόμενη αληθής κανέλα ή κανέλα Κεϋλάνης. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα κουμαρίνης (0,04%) σε σύγκριση με την κανέλα κασσίας (4-8%).

Εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα ολικής ή LDL χοληστερόλης σας, υπάρχουν γνωστοί αποτελεσματικοί, ασφαλείς τρόποι για να το κάνετε. Αυτά περιλαμβάνουν την απώλεια βάρους, την σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση μιας ισορροπημένης, ποικίλης διατροφής που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης