Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με κοιλιοκάκη είχαν ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης και γνωστικού ελλείμματος με τη μορφή επιβραδυνόμενων χρόνων αντίδρασης. Παράλληλα με τη νευρολογική βλάβη, οι ασθενείς είχαν επίσης ενδείξεις επιδείνωσης της ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τα υγιή άτομα της ομάδας ελέγχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προσαρμόσουν τη φροντίδα τους σε ασθενείς με κοιλιοκάκη που μπορεί να παρουσιάσουν ακόμη και ήπιες γνωστικές αλλαγές, παρέχοντας κίνητρα για τη διατήρηση μιας αυστηρής διατροφής χωρίς γλουτένη. 

Τα άτομα που ζουν με τη νόσο έχουν αυξημένη ευαισθησία στη γλουτένη και συνιστάται να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα. Αυτή είναι η μόνη τρέχουσα μέθοδος ελαχιστοποίησης της βλάβης στο πεπτικό τους σύστημα.

Ως αποτέλεσμα της επανειλημμένης ή ανεξέλεγκτης έκθεσης, αυτή η αυτοάνοση απόκριση στη γλουτένη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας για άτομα που ζουν με την πάθηση. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρκίνου του λεπτού εντέρου, επιδείνωση της υγείας των οστών και βλάβες στο νευρικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δρ Iain Croall, ερευνητής από το Τμήμα Μόλυνσης, Ανοσίας και Καρδιαγγειακών Νόσων του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δήλωσε: «Για πρώτη φορά, η μελέτη προσφέρει κάποια σαφήνεια στο γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής βλάβης για άτομα που ζουν με κοιλιοκάκη, λόγω της αυτοάνοσης απόκρισής τους στη γλουτένη.

Τα δεδομένα από την ομάδα των συμμετεχόντων με κοιλιοκάκη έδειξαν σημαντικό έλλειμμα του χρόνου αντίδρασης, σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν σημάδια άγχους, δυσφορίας και κατάθλιψης. Ο χρόνος αντίδρασης είναι ένας δείκτης της ταχύτητας γνωστικής επεξεργασίας.

Προηγούμενη έρευνα έχει επισημάνει ότι το 50% των νεοδιαγνωσμένων ασθενών με κοιλιοκάκη παρουσιάζουν κλινικά νευρολογικά συμπτώματα, ενώ μελέτες πληθυσμού έχουν δείξει ότι η νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η αγγειακή άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης