Δωρεάν οι οδοντίατροι για 900.000 μαθητές του Δημοτικού – Αρχές Απριλίου ξεκινάει το πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019, 14:07
Δωρεάν οι οδοντίατροι για 900.000 μαθητές του Δημοτικού – Αρχές Απριλίου ξεκινάει το πρόγραμμα

Δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες θα απολαµβάνουν όλα τα παιδιά του ∆ηµοτικού της χώρας από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, καθώς αναµένεται να ξεκινήσει η νέα παροχή του υπουργείου Υγείας µέσω του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, έπειτα από τη σχετική ρύθµιση που προώθησε το υπουργείο Υγείας, όλα τα παιδιά από 6 έως 12 ετών θα µπορούν πιθανότατα πριν από το Πάσχα να επισκέπτονται δωρεάν ιδιώτες οδοντιάτρους, προκειµένου για να κάνουν µία σειρά προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες στα δόντια τους.

Πρόκειται για µία δωρεάν υπηρεσία που έχει εξασφαλισθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία µε τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα δοθούν συνολικά για φέτος 40 εκατ. ευρώ.

Αξιοσηµείωτο είναι πως οι οδοντιατρικές υπηρεσίες παρέχονται για πρώτη φορά µέσω του ιδιωτικού τοµέα και των ιδιωτών οδοντιάτρων, αφού ανάλογες υπηρεσίες δεν έχουν αποζηµιωθεί ποτέ στο παρελθόν από την κοινωνική ασφάλιση.

Μέχρι σήµερα, για να επισκεφθεί κανείς δωρεάν οδοντίατρο, θα πρέπει να µεταβεί µόνο σε δηµόσιες µονάδες υγείας, πολυϊατρεία, κέντρα υγείας ή στις πρώην µονάδες του ΠΕΔΥ.

Μεταξύ των υπηρεσιών που θα µπορούν να λαµβάνουν τα παιδιά είναι φθοριώσεις, καθαρισµοί και σε κάποιες περιπτώσεις και σφραγίσµατα. Ηδη σύµφωνα µε τον αν. γενικό γραµµατέα του υπουργείου Υγείας, Σταµάτη Βαρδαρό, έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις µε τους οδοντιάτρους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες συµβάσεις και να καθορισθούν οι αµοιβές τους.

Η δωρεάν οδοντιατρική κάλυψη αφορά σε περίπου 900.000 παιδιά, που θα γίνεται µέσω του ΕΟΠΥΥ, µε βάση τους υπολογισµούς του υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται να γίνει ειδική σύµβαση µε ιδιώτες οδοντιάτρους, µέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, ώστε να εξασφαλισθεί ένα πακέτο υπηρεσιών που θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά και θα αποζηµιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ηδη έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις µε τους οδοντιάτρους και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες συµβάσεις µε ιδιώτες οδοντιάτρους και να καθορισθούν οι αµοιβές τους.

Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα 40 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την οδοντιατρική κάλυψη των παιδιών, έχουν εξασφαλισθεί από το κρατικό πλεόνασµα.

Συνολικά για φέτος το υπουργείο Υγείας θα λάβει 90 εκατ. ευρώ από το πλεόνασµα, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για οδοντιατρικές υπηρεσίες και τα υπόλοιπα 50 εκατ. για την αύξηση της νοσοκομειακής δαπάνης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019, 14:07