Ζήσης Ψάλλας

Η σοβαρή νόσος COVID-19 δημιουργεί στρες στην καρδιά και έτσι μπορεί να τη βλάπτει με άτυπους τρόπους. Η πραγματική υποκείμενη αιτία για ορισμένους καρδιακούς θανάτους μπορεί να είναι το σωματικό στρες που προκαλείται από τη νόσο COVID-19i. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη νέα μελέτη επικεφαλής ήταν ο δρ. Sripal Bangalore, καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Health. Η ερευνητική ομάδα του εξέτασε τις περιπτώσεις 18 ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με COVID-19 και των οποίων τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα έδειξαν ότι είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα παρουσίασαν μια κλασική ένδειξη «αυξημένου τμήματος ST» που είναι ενδεικτική της καρδιακής προσβολής, ανέφεραν οι γιατροί. Δέκα ασθενείς εμφάνισαν αύξηση ST κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ενώ οκτώ άλλοι το έδειξαν αυτό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, με βάση τις ανιχνεύσεις της στεφανιαίας αγγειογραφίας ή τις εξετάσεις cath-lab, 10 από τους ασθενείς (56%) βρέθηκαν να έχουν «μη στεφανιαίο τραυματισμό του μυοκαρδίου». Αυτό σημαίνει καρδιακή προσβολή που δεν προκλήθηκε από απόφραξη αρτηρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα του Bangalore είπε ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να τραυματίσει την καρδιά μέσω μιας σειράς αιτιών, όπως ρήξη πλακών στα αιμοφόρα αγγεία, τραυματισμός λόγω κακής οξυγόνωσης, στεφανιαίου σπασμού, μικροσκοπικών θρόμβων που δεν ανιχνεύονται από αγγειογραφήματα ή “άμεσων” τραυματισμών στους αγγειακούς ιστούς.

Τα ευρήματα επισημαίνουν την πολυπλοκότητα στη φροντίδα ασθενών με COVID-19 που έχουν αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που υποδηλώνουν καρδιακή προσβολή, σημείωσε ο Bangalore.

Αυτό συμβαίνει επειδή η χρήση της τυπικής καρδιακής θεραπείας -αντιθρομβωτικά φάρμακα- μπορεί μερικές φορές να είναι άχρηστα σε αυτούς τους ασθενείς, καθώς οι μισοί από αυτούς μπορεί να μην έχουν σημαντικές φραγές.

«Συνολικά, το ποσοστό θανάτου στο νοσοκομείο για αυτούς τους ασθενείς είναι πολύ υψηλό και χρειαζόμαστε επειγόντως μελέτες για να καταλάβουμε πώς να τους φροντίσουμε καλύτερα» δήλωσε ο Bangalore.

Ο δρ. Guy Mintz, καρδιολόγος στο Sandra Atlas Bass Heart Hospital στο Manhasset, Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι οι ασθενείς ήταν «σχετικά νέοι, με διάμεση ηλικία 63 ετών». Η ομάδα είχε παραδοσιακούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου: τα δύο τρίτα είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, το ένα τρίτο είχε διαβήτη και το 40% είχε υψηλή χοληστερόλη. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο στο New England Journal of Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης