Την εβδομαδιαία έκθεση για τις αναπνευστικές λοιμώξεις για την εβδομάδα 09-15 Ιανουαρίου 2023 δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ. Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού, γνωστό ως «Όρθρος», βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμιση μήνες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης. Συνολικά 93 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον τις τελευταίες 10 εβδομάδες, αναφέρει ο οργανισμός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τη γεωγραφική κατανομή τους.

Στην έκθεση γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιούς γρίπης και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV) στη χώρα μας για την εβδομάδα 02/2023 (9-15 Ιανουαρίου). Σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφηκε αύξηση στις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και στους θανάτους ασθενών με Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 186 θάνατοι ασθενών Covid-19 (+16% εβδομαδιαία μεταβολή), με διάμεση ηλικία τα 84 έτη. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 1.748 (+7% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 250. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην επικράτεια είναι 147.

Ανιχνεύθηκε η υποπαραλλαγή CH.1.1

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Ομικρον. Το ποσοστό της υποπαραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υποπαραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή XBB. Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα. Η υποπαραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παγώνη: Πολύ μεταδοτική η υποπαραλλαγή “Όρθρος”

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα νοσοκομεία της χώρας σε ό,τι αφορά τις εφημερίες αλλά και την συνύπαρξη της γρίπης μαζί με τον κορωνοϊό. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, με τα ράντζα να έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους στους διαδρόμους. 

Ως εκ τούτου, η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου. «Υπήρχαν πολλά περιστατικά, που ενώ είχε τελειώσει η εφημερία, είχαν μείνει στα επείγοντα. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει… υπήρχε πάντα, υπάρχει και εάν δεν λυθεί με τους τρόπους με τους οποίους εισηγηθήκαμε και γνωρίζοντας πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ» είπε η κα Παγώνη. 

Η κα Παγώνη σημείωσε πως είναι πολύ μεταδοτική η μετάλλαξη «Όρθρος» και βάσει στοιχείων αφορά το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Σημειώνεται πως η μετάλλαξη «Όρθρος» ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου αποτελεί το 23,1% των κρουσμάτων.

Ιός της γρίπης: Συνολικά 12 θάνατοι

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, και 2 νέοι θάνατοι. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά ανιχνεύτηκαν 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης