«Τη στιγμή που βλέπουμε έναν παγκόσμιο πόλεμο σε ιατρικό υλικό και φάρμακα και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις παντού, είναι πολύ σημαντικό που έχουμε στη χώρα μας μια ισχυρή παραγωγική βάση, έχουμε δυνατή ελληνική φαρμακοβιομηχανία που καλύπτει πάνω από τρία εκατομμύρια ασθενείς με ελληνικά παραγόμενα φάρμακα» επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Από την κρίση αυτή παίρνουμε ένα συγκεκριμένο μάθημα, ότι πρέπει να είμαστε αυτάρκεις όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο σε υγειονομική κάλυψη όσο και σε παραγωγή» ανέφερε ο κ. Τρύφων, πρόσθεσε πως «αν δεν είχαμε δυνατή ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις σε απλά καθημερινά φάρμακα» και διευκρίνισε πως «πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την επόμενη μέρα γιατί περνάμε σε φάση επάρκειας σε υγειονομικό υλικό και σε φάρμακα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας παγκόσμιος συνασπισμός δυνάμεων μεταξύ πανεπιστημιακής κοινότητας, ερευνητικών εργαστηρίων και φαρμακοβιομηχανιών ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να υπάρχουν κάποιες λύσεις για τον ιό. Οι λύσεις αυτές είναι και στο επίπεδο φαρμάκου και σε αυτό του εμβολίου».

Ωστόσο υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, επειδή ένα καινούριο φάρμακο πρέπει να περάσει από εργαστήριο και έρευνα σε ζώο ή σε άνθρωπο, θέλει πολύ χρόνο» και επισήμανε πως «ουσιαστικά εδώ και δύο με τρεις μήνες δοκιμάζονται παλιές δραστικές ουσίες για να φανεί αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό. Πρόκειται για αντιικά φάρμακα και κάποια αντιφλεγμονώδη».

Επίσης ο κ. Τρύφων σημείωσε πως «είναι αρκετές οι δραστικές ουσίες που δοκιμάζονται, κάποιες από τις οποίες έχουν φτάσει σε φάση 3, δηλαδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν ασθενείς που μπαίνουν σε αυτές τις μελέτες που γίνονται παγκόσμια και με βάση αυτές περιμένουμε αποτελέσματα στο επόμενο τρίμηνο», ενώ προσέθεσε πως «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει η δυνατότητα να διοχετευθεί μαζικά το φάρμακο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ απάντησε πως «όλες αυτές οι δραστικές ουσίες θα μπορούν να παραχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνεργασία μεταξύ των εταιρειών και πως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υπαρχόντων φαρμάκων για άλλες παθήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν» και αποσαφήνισε πως «θεωρούμε πως όταν υπάρχει κάποιο φάρμακο το οποίο μετά τις κλινικές μπορεί να ενταχθεί στο πρωτόκολλο σε συγκεκριμένη φάση ίασης, τότε θα μπορέσουμε να το παράξουμε μαζικά».

Τέλος, ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε «στην ελληνική ερευνητική προσπάθεια με το παλαιό φάρμακο, την κολχικίνη και είναι σε εξέλιξη ένα φαρμακευτικό πρωτόκολλο, η μελέτη Grecco-19, στο οποίο εντάσσονται κάθε μέρα ασθενείς, ούτως ώστε να ξέρουμε αν η δραστική αυτή ουσία έχει κάποια θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του ιού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης