Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα τροπονίνης σε υγιείς μεσήλικες και ηλικιωμένους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώνουμε είναι ότι αυτές οι εξετάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο γενικό πληθυσμό για να μας δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος είναι πιθανότερο να έχει ένα μελλοντικό πρόβλημα, είτε πρόκειται για καρδιακή προσβολή είτε για εγκεφαλικό επεισόδιο είτε για καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η Δρ. Christie Ballantyne, καρδιολόγος στο Baylor College of Medicine, στο Χιούστον.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 8.121 ατόμων ηλικίας 54 έως 74 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα επίπεδα τροπονίνης ανιχνεύθηκαν στο 85% της ομάδας. Τα υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, ιδιαίτερα καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εξαιρετικά ευαίσθητες δοκιμές τροπονίνης ήταν ιδιαίτερα καλές στην πρόβλεψη καρδιαγγειακών επεισοδίων όταν προστέθηκαν στα αποτελέσματα μιας ειδικής εξίσωσης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του 10ετούς κινδύνου ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ οι εξετάσεις τροπονίνης χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της καρδιακής προσβολής, η Ballantyne δήλωσε ότι δεν έχουν εγκριθεί ως στρατηγική εκτίμησης κινδύνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, πρόσθετες έρευνες σχετικά με τις εξετάσεις τροπονίνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ανοίξουν το δρόμο για τη χρήση τους ως μέρος μιας παγκόσμιας αποδεκτής φόρμουλας για την εκτίμηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Ballantyne είπε ότι η δυνατότητα χρήσης των αποτελεσμάτων από μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Κι αυτό διότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να προσπαθήσουν να μειώσουν το επίπεδο χοληστερόλης τους, να θέσουν την πίεση του αίματος υπό έλεγχο και να ασκηθούν.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης