Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να δοκιμάσετε αν έχετε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Το πρώτο είναι ένα πολύ ευαίσθητο τεστ, που ψάχνει για το RNA του ιού χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται RT-PCR. Αυτό μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και έναν μόνο ιό στο επίχρισμα που λαμβάνεται από το στόμα ή τη μύτη. Το RT-PCR είναι ειδικό και ευαίσθητο, αλλά, μόλις αναρρώσετε από τον ιό, αυτό το τεστ δεν μπορεί να σας πει αν είχατε μολυνθεί. Οι δοκιμές RT-PCR χρειάζονται εργαστήριο, οπότε απαιτείται χρόνος που μπορεί να είναι ακόμα και λίγες ημέρες. Υπάρχουν όμως και ταχέως φορητά μηχανήματα RT-PCR, που αποτελούν την αιχμή της διαγνωστικής τεχνολογίας και τα οποία χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να βγάλουν τα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας δεύτερος τύπος τεστ μετράει αν υπάρχουν αντισώματα για τον ιό στον ορό του αίματος. Υπάρχουν πολλά συστατικά του ιού για τα οποία το σώμα μας δημιουργεί διαφορετικά αντισώματα. Ένα αντίσωμα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο γιατί σκοτώνει τον ιό ή σταματά τη μόλυνση, ενώ άλλα μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμα, να συνδέονται με κοινά μέρη του ιού, αλλά να μη βοηθούν την άμυνά μας.

Για να παραχθεί ένα αντίσωμα έναντι μιας λοίμωξης, συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες, ενώ διαρκεί πολύ περισσότερο στην κυκλοφορία του αίματος απ΄ ό, τι ο ίδιος ο ιός, παρέχοντας μια ιστορική εικόνα των μολύνσεων του παρελθόντος. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και για τον κορωνοϊό SARS-COV-2. Αυτός ο τύπος δοκιμών είναι ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ελέγξει εάν τα εμβόλια δουλεύουν ή αν οι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει μια λοίμωξη.

Ωστόσο οι τρέχουσες δοκιμές αντισωμάτων για τον νέο κορωνοϊό δεν έχουν ακόμη πλήρως δοκιμαστεί για να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία τους. Παρόλο που η έννοια του τεστ αντισωμάτων είναι καλά εδραιωμένη, υπάρχουν προκλήσεις στην κατασκευή και τη χρήση τους. Σε αντίθεση με το τεστ RT-PCR, η μέτρηση των αντισωμάτων απαιτεί χρόνο για να βελτιωθεί, ενώ χρειάζεται να παραχθούν ιικά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να εκκαθαριστούν και να τυποποιηθούν. Απαιτούνται πολύ προσεκτικά συλλεγέντα δείγματα ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ταχείες δοκιμές οι οποίες λειτουργούν όπως τα τεστ εγκυμοσύνης (αλλά ανιχνεύουν αντισώματα αντί για τις ορμόνες εγκυμοσύνης) είναι ταχύτερα και ενδεχομένως φθηνότερα, αλλά έχουν λιγότερη ακρίβεια από τις εργαστηριακές μεθόδους. Αντί δοκιμαστικού σωλήνα, αυτές οι δοκιμές χρησιμοποιούν ειδικά τροποποιημένο χαρτί. Τα γρήγορα τεστ είναι εύκολα στην παραγωγή και στη χρήση, αλλά πρέπει να σχεδιάζονται προσεκτικά, γι ‘αυτό και δεν έχουν εγκριθεί για χρήση επισήμως. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης