Θάνος Ξυδόπουλος

Όταν το δέρμα συναντά βακτήρια, τα κύτταρα ανταποκρίνονται φτιάχνοντας μόρια που βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τη μόλυνση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία πρωτεΐνη της οικογένειας RELM, η RELMα, δρα ως αντιβιοτικό καταστρέφοντας γρήγορα τα βακτήρια. Τόσο η RELMα που παράγεται από ποντικούς, όσο και η αντίστοιχη ανθρώπινη πρωτεΐνη της οικογένειας RELM, που ονομάζεται ρεζιστίνη (resistin), διεγείρονται από τη βιταμίνη Α.

«Η RELMα είναι το πρώτο παράδειγμα μιας αντιμικροβιακής πρωτεΐνης που απαιτεί τη βιταμίνη Α για την αντιβακτηριακή δράση της. Αυτό το εύρημα μας δίνει μια σημαντική ένδειξη για το πώς προστατεύεται το δέρμα από τη μόλυνση και πώς η δερματική άμυνα ρυθμίζεται από τη διατροφή», ανέφερε η Lora Hooper, από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος και έχει καθήκον να μας υπερασπιστεί από τη μόλυνση», δήλωσε η Δρ. Tamia Harris-Tryon, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας και ανοσολογίας. «Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος καταρρεύσει, το αποτέλεσμα είναι οι λοιμώξεις του δέρματος, από βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος, και η προσέλευση τα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πειράματα της ερευνητικής ομάδας σε ανθρώπινους ιστούς και ποντίκια φωτίζουν μια προηγουμένως απροσδόκητη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την έμφυτη ανοσία του δέρματος, υποδεικνύοντας γιατί τα παράγωγα της βιταμίνης Α είναι αποτελεσματικές θεραπείες για δερματικές παθήσεις.

Εκτός από την αναγνώριση του μοναδικού χαρακτηριστικού της RELMα – ότι απαιτείται η βιταμίνη Α για τη θανάτωση βακτηρίων – η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι τα ποντίκια που είχαν έλλειψη σε βιταμίνη Α δεν παρήγαγαν RELMα. Τα ποντίκια με έλλειψη σε RELMα ήταν πιο ευαίσθητα στη μόλυνση και είχαν διαφορετικά βακτηριακά είδη στο δέρμα τους σε σύγκριση με τα τυπικά ποντίκια.

Η Harris-Tryon πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά χρησιμοποιούνται τα ρητινοειδή στην δερματολογία, οι επιπτώσεις των ευρημάτων μας είναι δυνητικά τεράστιες. Η εργασία μας βοηθά να καθορίσουμε τα μόρια που χρησιμοποιεί το δέρμα για να δημιουργήσει μια υγιή σχέση μεταξύ των μικροβίων και ημών».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Host & Microbe.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης