Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Ο Δρ. Γεώργιος Βασταρδής, MD, PhD, εξειδικευμένος χειρουργός σπονδυλικής στήλης και διευθυντής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης, πιστοποιημένος διεθνώς ως εκπαιδευτής των τεχνικών της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης από τη RIWOspine, μιλάει στο zougla.gr για το πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και περιγράφει τα πλεονεκτήματα των ενδοσκοπικών και ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δρ. Γεώργιος Βασταρδής, MD, PhD, εξειδικευμένος χειρουργός σπονδυλικής στήλης.

Κύριε Bασταρδή, ποιες είναι οι σημαντικότερες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης;

Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι η φθορά και η αφυδάτωση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, μια εκφυλιστική νόσος. Eπίσης είναι η τραυματική κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, οι φλεγμονές των δίσκων και των σπονδύλων, όπως η σπονδυλοδισκίτιδα, οι στενώσεις του σπονδυλικού σωλήνα καθώς και οι κακώσεις και τα κατάγματα. Ακόμη, υπάρχουν οι όγκοι της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Παραμορφωτικές παθήσεις, όπως η σκολίωση και η κύφωση. Tέλος, υπάρχουν και τα αποτυχημένα προηγούμενα χειρουργεία σπονδυλικής στήλης τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πως αντιμετωπίζονται τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης;

Τα σταθερά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης τα οποία οφείλονται σε τραυματισμό ή σε αυτόματο μηχανισμό λόγω καταπόνησης και κάποιας συνοδούς παθολογίας όπως π.χ. η οστεοπόρωση, αντιμετωπίζονται με την μέθοδο της διαδερμικής κυφοπλαστικής. Η κυφοπλαστική είναι μία μέθοδος εσωτερικής ανάταξης και σταθεροποίησης των καταγμάτων διαδερμικά με τη διεγχειρητική χρήση ειδικού ακτινοσκοπικού C-arm καθώς και με την χρήση, αν είναι απαραίτητο, ειδικού navigator Ο-arm ή και ρομποτικής καθοδήγησης χωρίς να χρειαστεί μετάγγιση. Μετεγχειρητικά, ο/η ασθενής μπορεί να βαδίσει άμεσα, χωρίς υποστήριξη.

Σε περίπτωση που ο/η ασθενής χρειάζεται μια πιο ευρεία αποσυμπίεση στη σπονδυλική στήλη, πραγματοποιείται μικροεπεμβατικά η αποσυμπίεση, καθώς και διαδερμική σπονδυλοδεσία, δηλαδή η τοποθέτηση βιδών και μεσοσπονδύλιων κλωβών για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, με τη διεγχειρητική χρήση ειδικού ακτινοσκοπικού C-arm καθώς και/ή με χρήση ειδικού navigator Ο-arm ή καθοδήγηση με ρομπότ. Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές εφαρμόζονται και για την αντιμετώπιση παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης όπως είναι η σκολίωση και η κύφωση, ενηλίκων και παιδιών, καθώς και για την αντιμετώπιση προηγουμένων αποτυχημένων χειρουργείων.

Ποιες τεχνικές εφαρμόζετε στην κλινική σας;

Χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες τεχνικές. Συγκεκριμένα, τοπικές εγχύσεις ουσιών (επισκληρίδιος, ενδοτρηματική έγχυση-block, αποκλεισμός οπισθίων αρθρώσεων-facet joints) υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης και υπό τοπική αναισθησία για την αντιμετώπιση του χρόνιου ή οξέος πόνου στη σπονδυλική στήλη και στα νωτιαία νεύρα. Θερμική πλαστική ή χημική-πλαστική εξάχνωση του πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοπλαστική) με τη βοήθεια laser ή ειδικής διαθερμίας. Ενδοσκοπικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης (με τη χρήση λεπτών ενδοσκοπίων). Σχεδόν όλες οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και είναι αναίμακτες, δηλαδή ο ασθενής δεν αιμορραγεί κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Τι είναι η ΜISS (Minimally Invasive Spine Surgery);

Η Ελάχιστα Επεμβατική και Ενδοσκοπική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλη που εφαρμόζουμε στην κλινική μας αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με προηγμένες τεχνικές, οι περισσότερες διαδερμικές. Πραγματοποιούνται με μικρής έκτασης τομές δέρματος (~1 cm) και χρήση μικροτεχνικών κάτω από μεγέθυνση. Έτσι αποφεύγεται η αιμορραγία και ελαχιστοποιείται η καταστροφή των παρακείμενων ιστών, επιτυγχάνοντας ένα άρτιο χειρουργικό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η Κλινική μου αντιμετωπίζει πολυάριθμα χειρουργεία σε ετήσια βάση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης