Θάνος Ξυδόπουλος

Στα κακώς κείμενα της Δημόσιας Υγείας που ταλανίζουν την Χώρα αναφέρθηκε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στην σημερινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους ιατρικούς συντάκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε μετά από την καταγραφή όλων των προβλημάτων (εφημερίες, ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ράντσα κ.λπ) σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι «στόχος μας είναι να γίνεται πραγματική καταγραφή των παθογενειών του συστήματος, να μπορούμε μετά να δίνουμε λύσεις και μετά να επικοινωνούμε τις δράσεις μας».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας σε ερώτηση του zougla.gr για το πώς θα διαχειρισθεί το επώδυνο clawback που “σηκώνει” η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν ήταν έτοιμος να δώσει σαφείς απαντήσεις. Ανέφερε μόνο ότι το θέμα είναι σοβαρό και βρισκόμαστε σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους εκπροσώπους και των ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών ώστε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Η σημερινή κατάσταση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το όσα είπε ο κ. Κικίλιας, 4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.

Όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

Επίσης, όπως εξήγησε, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών.

«Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας να υπάρχουν φάκελοι ασθενών πεταμένοι στα υπόγεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων», επισήμανε.

Με βάση τα ίδια στοιχειά, 8 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και 9 στα 10 νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα. Αίσθηση προκαλεί ότι 1 στα 2 νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο κ. Κικίλιας είπε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7205. ‘Οπως εξήγησε, 1.372 θέσεις στο ΕΣΥ δεν αναπληρώθηκαν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι από τις 1.618 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2018 ολοκληρώθηκαν οι 354, ποσοστό μόλις 22%.

Σημαντικές ήταν και οι αναφορές που έγιναν για την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων. «Υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτοι ισολογισμοί και μηδενικός έλεγχος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Από τα 118 νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018, εκ των οποίων 10 ούτε το 2017. Για τις προμήθειες είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο 2 διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας είπε, αναφερόμενος σ’ αυτά που παρέλαβε, ότι «το ζήτημά μας δεν είναι η αντιπαράθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς. Ο Αν. Ξανθός έκανε λόγο για 250 εκατ. δαπάνη για τους ανασφάλιστους, όμως δεν υπάρχει κωδικός γι’ αυτό το κονδύλι».

Ο υπουργός Υγείας διαπίστωσε, όπως ανέφερε, απουσία μόνιμων μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Είπε ότι 793 εκατ. ευρώ έχει δώσει ο ιδιωτικός τομές για φάρμακα στα νοσοκομεία και έχουν αποζημιωθεί 455 εκατ. ευρώ. Επίσης, διερευνώνται 100 με 150 εκατ. ευρώ επιπρόσθετες οικονομικές εκκρεμότητες των νοσοκομείων.

Σοβαρά προβλήματα διαπιστώθηκαν και στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Όπως τόνισε ο υπουργός, κάθε μέρα λείπουν 70 ασθενοφόρα από όλη τη χώρα και -όπως διαπίστωσε τον Αύγουστο- ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν 110 ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια στην Αττική, έβγαιναν μόλις 36.

Τέλος, αναφορές έγιναν και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία “αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα”, Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ αλλά λειτούργησαν μόνο 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν 702.000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης