Ζήσης Ψάλλας

Οι επιζήσαντες από καρδιακή προσβολή που έχουν περιττό λίπος γύρω από τη μέση έχουν αυξημένο κίνδυνο και άλλης καρδιακής προσβολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ασθενείς συνήθως ακολουθούν μια αυστηρή ιατρική θεραπευτική αγωγή μετά την πρώτη καρδιακή προσβολή για την πρόληψη των δευτερογενών επεισοδίων» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Hanieh Mohammadi του Ινστιτούτου Karolinska, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η παρούσα μελέτη, η μεγαλύτερη και πιο οριστική που έγινε ποτέ σε αυτό το θέμα, παρακολούθησε περισσότερους από 22.000 ασθενείς μετά την πρώτη τους καρδιακή προσβολή και διερεύνησε τη σχέση μεταξύ κοιλιακής παχυσαρκίας (περιφέρεια μέσης) και κινδύνου για υποτροπιάζοντα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα γεγονότα που προκλήθηκαν από φραγμένες αρτηρίες, όπως η θανατηφόρα και η μη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς είχαν καταγραφεί στο εθνικό μητρώο SWEDEHEART και παρακολουθήθηκαν για περίπου 3,8 έτη. Οι περισσότεροι -το 78% των ανδρών και το 90% των γυναικών- είχαν κοιλιακή παχυσαρκία (περιφέρεια μέσης πάνω από 94 εκατοστά για τους άνδρες και πάνω από 80 εκατοστά για τις γυναίκες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιφέρεια της μέσης ήταν πιο σημαντικός δείκτης κινδύνου επαναλαμβανόμενων συμβάντων από τη συνολική παχυσαρκία. Επίσης, οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα κοιλιακής παχυσαρκίας είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για υποτροπιάζοντα συμβάματα, παρά τις θεραπείες που μειώνουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου και σχετίζονται με την κοιλιακή παχυσαρκία -όπως τα αντιυπερτασικά φάρμακα, τα φάρμακα για το διαβήτη και τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (στατίνες).

Η σχέση μεταξύ της περιφέρειας της μέσης και των επαναλαμβανόμενων συμβάντων ήταν ισχυρότερη και πιο γραμμική στους άνδρες. Στις γυναίκες η σχέση ήταν σχήματος U, που σημαίνει ότι η μέση τιμή της περιφέρειας (και όχι η χαμηλότερη) ήταν η λιγότερο επικίνδυνη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια της μέσης στις μεσήλικες γυναίκες ήταν πάνω από τα 80 εκατοστά.

Ο Mohammadi δήλωσε: «Υπήρξαν τρεις φορές περισσότεροι άνδρες στη μελέτη σε σύγκριση με τις γυναίκες, συμβάλλοντας στη μείωση της στατιστικής δύναμης στη γυναικεία ομάδα. Συνεπώς, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα ανάλογα με το φύλο».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης