Χθες Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021, στις 9:30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Παρουσιάστηκε μεγάλο μέρος του επενδυτικού σχεδιασμού της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου ύψους 1,2 δισ. ευρώ έως το 2025 και αναλύθηκαν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη αυτού για την κοινωνία, την εθνική οικονομία και τις νέες θέσεις εργασίας. 
  • Αναφέρθηκε η θετική συμβολή της θέσπισης του κινήτρου του συμψηφισμού των δαπανών για επενδύσεις με το clawback, το οποίο η Κυβέρνηση πέτυχε να εντάξει στο Πρόγραμμα του RRF και ζητήθηκε η συνέχιση των κινήτρων σε ορίζοντα πενταετίας, την οποία απεδέχθη ο Πρωθυπουργός.
  • Αναλύθηκε η αναγκαιότητα δραστικής μείωσης του clawback, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις θετικές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το clawback ουσιαστικά δυναμιτίζει οποιαδήποτε μακροχρόνια επενδυτική προοπτική.
  • Τονίστηκε η ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω γενικότερων δημογραφικών αιτιών και αναγκών του πληθυσμού.
  • Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων για τον έλεγχο συνταγογράφησης.  

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη βούληση της Κυβέρνησης για συνέχιση της στήριξης του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που επενδύει στην παραγωγή, στην έρευνα και την καινοτομία. Ανέφερε πόσο σημαντικό θεωρεί να παραμείνει η τεχνογνωσία σε ελληνικά χέρια και δήλωσε την πρόθεσή του να επιταχυνθούν τα διαρθρωτικά μέτρα, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί το clawback.

Στη συνάντηση εργασίας μετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης  ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. 

Από την πλευρά της ΠΕΦ συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών και συγκεκριμένα οι:  Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος ΠΕΦ, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕΝ, Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ, Δ/νων Σύμβουλος Demo, Θεόδωρος Κωλέτης, Αντιπρόεδρος ΠΕΦ και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Pharmathen, Νίκος Μπουφίδης, Ταμίας ΠΕΦ, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος Bennett, Medical PQ και Humana, Άρης Μητσόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος RAFARM, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Γενικός Διευθυντής ΒΙΑΝ Α.Ε., o Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ και η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια ΠΕΦ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης