Του Θάνου Ξυδόπουλου

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας μονάδας ενεσίμων βραδείας αποδέσμευσης της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmathen, στο εργοστάσιό της στις Σάπες το πρωί της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη παραγωγική μονάδα στις Σάπες, στη Ροδόπη, αποτελεί μια επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής ενεσίμων βραδείας αποδέσμευσης, μια καινοτομία που έχει αναπτύξει ερευνητικά η εταιρεία. Η πρώτη επένδυση της Pharmathen για τη δημιουργία εργοστασίου έγινε πριν από 10 χρόνια στην ίδια περιοχή και ήταν της τάξης των 41 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Pharmathen Βασίλης Κάτσος, στην εκδήλωση των εγκαινίων της μονάδας, δεν πρόκειται για ακόμη ένα εργοστάσιο ενεσίμων, αλλά για μια νέα τεχνολογία παραγωγής φαρμάκων την οποία ελάχιστοι διεθνώς κατέχουν. «Δεν εξάγουμε ελληνικό φάρμακο απλά, αλλά ελληνική τεχνογνωσία. Πριν 10 χρόνια επενδύσαμε 48 εκατ. ευρώ και επενδύοντας έκτοτε συνεχώς και αντί να κόψουμε ταχύτητα πατήσαμε γκάζι», ανέφερε ο κ. Κάτσος. Και πρόσθεσε ότι η εταιρεία καταγράφει σήμερα πάνω από 200 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και απασχολεί 1.100 άτομα αποτελώντας μια διεθνοποιημένη εταιρεία που συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί από τη εταιρεία στο κομμάτι της Έρευνας και της Ανάπτυξης 200 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον Νίκο Σταθόπουλο, Manager Partner της BC Partners, του fund που το 2015 επένδυσε στην Pharmathen. Ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε: «Είναι μια από τις πέντε ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρίες στη Χώρα και μια από τις 200 μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ευρώπη ενώ συνεργάζεται με 200 εταιρίας φαρμάκων στον κόσμο. Μοναδική καθετοποιημένη μονάδα και η πρώτη που πήρε χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ενώ έχει δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος εγκαινίασε την νέα παραγωγική μονάδα είπε ότι πρόκειται για μια εταιρεία από αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα και για λόγους οικονομικούς αλλά και για να αποδειχθεί πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει. O κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Το παράδειγμα της Pharmathen είναι παράδειγμα προς μίμηση. Τα χρήματα των επενδύσεων επιστρέφουν. Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την κατάλληλη γνώση να πρωταγωνιστήσει στην έρευνα και τεχνολογία». Ο ίδιος προανήγγειλε ακόμη μια μεγάλη ξένη επένδυση στο κομμάτι του R&D το επόμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη στροφή προς ένα λαμπρότερο μέλλον.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία, συμφερόντων Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, δραστηριοποιείται στη Ροδόπη από το 2010 με το άνοιγμα της πρώτης μονάδας, έκτασης 17 χιλ. τ.μ. και με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια ταμπλέτες και τα 2 δισεκατομμύρια κάψουλες. Η εταιρεία διατηρεί ακόμη μια παραγωγική μονάδα στην Παλλήνη, έκτασης 3.600 τ.μ. Πριν από τέσσερα χρόνια η Pharmathen ήρθε σε συμφωνία με το BC Partners για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας. Το 2017 προχώρησε στην πώληση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπων Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, οι βουλευτές Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο βουλευτής Ξάνθης  Μπαράν Μπουρχάν, ο Υφυπουργός  Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Βιομηχανίας & Εμπορίου  Νίκος Παπαθανάσης και υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης