Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Στα 750 εκατ. ευρώ το claw back σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ για το 2019

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019, 00:46
Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Στα 750 εκατ. ευρώ το claw back σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ για το 2019

Ένα παράθυρο διαλόγου για τις προοπτικές εξέλιξης τόσο της Δημόσιας Υγείας όσο και για τα τεκταινόμενα στο χώρο του φαρμάκου άνοιξε στo επετειακό 10th Pharma & Health Conference που διοργανώθηκε από την Ethos Events. Την ευκαιρία για ζύμωση απόψεων αλλά και τη δια ζώσης ενημέρωση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κ.κ. Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη, είχαν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, επιστημόνων και κοινωνικών φορέων καθώς και στελέχη της αγοράς υγείας. 

Την αναγκαιότητα για τη  διασφάλιση της βιωσιμότητας των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, ανέδειξε στο συνέδριο η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, κ. Άννα Μαστοράκου, αναφερόμενη στο claw back.  Μείζονος σημασίας είναι η ενίσχυση του αντίστοιχου κωδικού με τα 50 εκ. ευρώ περίπου από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου. Πρόκειται για κονδύλι που προέρχεται από την εξυπηρέτηση Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, στα βασικά αιτήματα του κλάδου παραμένει η κατάργηση του claw back.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόσφατα εκλεγμένος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε επίσης στο καυτό ζήτημα του claw back. Με αφορμή τις προκλήσεις για τη νέα ηγεσία του υπουργείου, ο ίδιος υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν τόσο οι γιατροί όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχουν καλύψει αρκετά κενά στο χώρο της Υγείας.

Αναφερόμενος σε ατελέσφορες μνημονιακές πολιτικές που επέφεραν το σύστημα Υγείας σε σημείο καμπής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου τόνισε την ασύστολη υπερφορολόγηση για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

 «Είμαστε, όμως, στα μέσα του έτους και όπως φαίνεται το claw back σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ θα κλείνει φέτος στα 750 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι έκλεισε στα 571 εκατ. ευρώ. Το νοσοκομειακό claw back θα κλείσει στα 400 εκατ. ευρώ από 260 εκατ. ευρώ που έκλεισε πέρσι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνολικά πρόκειται για ποσό υποχρεωτικής επιστροφής  1,250 δισ. ευρώ χωρίς να προσθέσουμε τα περίπου 500 εκατ. ευρώ rebate που πληρώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Στις συνέπειες της εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών αναφέρθηκε και  η Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Φαίη Κόσμοπούλου, σχολιάζοντας ότι πλέον πρέπει να ανακτηθεί «οικονομική μας αυτονομία». Στο άξονα μιας αναπτυξιακής διάστασης της οικονομίας που μπορεί να φέρει μια σύγχρονη ιατροφαρμακευτική πολιτική, η κ. Κοσμοπούλου υπογράμμισε στα λεγόμενά της ότι στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν 29 σύγχρονες μονάδες, με 11.000 εργαζόμενους και με 53 χιλιάδες  άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ το ελληνικό φάρμακο αποτελεί το 2ο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

«Η υγειονομική πολιτική της χώρας την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης ενσωμάτωσε από την περιφέρεια  στο κέντρο της εσωτερικής όξυνσης –όχι άδικα-την πολιτική φαρμάκου. Τα αποτελέσματα αυτής της στόχευσης ήταν η μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαχείρισης από ασθενοκεντρικό σε οικονομικό με κοστολογικό πρόσωπο και μόνο», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Janssen Ελλάδος, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019, 00:46