Ρεπορτάζ: Θάνος Ξυδόπουλος

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας του Ναυτικού Νοσοκομείο Αθηνών  με την Ηοpgenesis για το πρόβλημα της Υπογονιμότητας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  θα είναι αρωγοί  σε ιατρικές  εξετάσεις και διαγνωστικές θεραπείες και θα υποβοηθήσουν το δύσκολο αλλά πολύ ελπιδοφόρο έργο της Ηopgenesis στα Ακριτικά νησιά σε ότι αφορά την υπογεννητικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr ξεναγήθηκε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια και μίλησε με τον Διοικητή του ΝΝΑ, Αρχιπλοίαρχο  ( ΥΙ) κ.  Bασίλειο Γκούμα  αλλά και με τον Διευθυντή και  τον επιστημονικό υπεύθυνο  της ΜΙΥΑ, Πλοίαρχο  ( ΥΙ ) κ. Δημήτρη Τρυφό  για  την μεγάλη  και ανοιχτή αγκαλιά  που δίνει  η μονάδα αναπαραγωγής σε όλα τα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς . Ο Διοικητής του Ναυτικού Νοσοκομείου μας υπογράμμισε ότι: «Ο  απώτερος σκοπός της ΜΙΥΑ  είναι η επίτευξη γέννησης υγιούς παιδιού άμεσα με υψηλή φροντίδα, ήθος, σεβασμό, εξυπηρέτηση και ασφάλεια στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της Υπογονιμότητας».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Μονάδας κ. Δημήτρης Τρύφος σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής : «Η επισκεψιμότητα της ΜΙΥΑ  από την επίσημη λειτουργία της ξεπέρασε τα (4.500) ζευγάρια, ενώ διενεργήθηκαν πάνω 500 κύκλοι Εξωσωματικής Γονιμοποίησης με θετικά αποτελέσματα, τα οποία συμβαδίζουν και ξεπερνούν τα διεθνή και ευρωπαϊκά ποσοστά επιτυχίας/πρότυπα.  Το πρώτο παιδί της μονάδας ήταν τον Ιούνιο του 2019.Εμείς όλοι εδώ  με πολύ σεβασμό και αγάπη στηρίζουμε τις προσπάθειες των στελεχών των Ενόπλων  δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να γίνουν  γονείς και να κρατήσουν στην αγκαλιά τους υγιή παιδιά».

Ειδική πτέρυγα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  υποστηρίζεται από 17μελές επιστημονικό, νοσηλευτικό αλλά και με εμβρυολόγους.  Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εργαστηριακός εξοπλισμός είναι από τους  πιο σύγχρονους , καθώς  εφαρμόζονται οι  πιο  σύγχρονες  μέθοδοι   θεραπείας της υπογονιμότητας, όπως η μικροεξωσωματική γονιμοποίηση (IVF/ICSI), η βιοψία εμβρύων για γενετικό έλεγχο (PGD/PGS), η κρυοσυντήρηση εμβρύων, ωαρίων και σπέρματος (Τράπεζα κρυοσυντήρησης). Η (Μ.Ι.Υ.Α.) στεγάζεται σε ειδική πτέρυγα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, σε εγκαταστάσεις ελεγχόμενου περιβάλλοντος και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα τεχνολογικά μέσαώστε να διασφαλίζει την εχεμύθεια και την αξιοπρέπεια των συμβαλλομένων. Η οργάνωση και η λειτουργία της είναι σύμφωνες με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Η ΜΙΥΑ/ΝΝΑ διαθέτει επίσης:

  • αδειοδότηση από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθώς επίσης και
  • πιστοποίηση για την ποιότητα των υπηρεσιών της, την εφαρμογή μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και την λειτουργία Τράπεζας κρυοσυντήρησης απο την TUV/HELLAS.

  Από τον Μάρτιο του 2017

Το Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε τη λειτουργία της στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.), με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στους δικαιούχους ιατρικής περίθαλψης  των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ).

Δικαιούχοι περίθαλψης στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, είναι το σύνολο του προσωπικού και των μελών, οι οποίοι είναι ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ στα στρατιωτικά Νοσοκομεία.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται στη Μ.Ι.Υ.Α. του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών είναι οι ακόλουθες:>

  • Συμβουλευτική Υπογονιμότητας
  • Γυναικολογική εξέταση
  • Γυναικολογικό υπερηχογράφημα
  • Πρόκληση και παρακολούθηση ωοθυλακιορρηξίας
  • Ανδρολογική εξέταση (από Ουρολόγο-Ανδρολόγο ΝΝΑ)
  • Ενδοκρινολογική εξέταση (από Ενδοκρινολόγο ΝΝΑ)
  • Ψυχολογική υποστήριξη (από Ψυχολόγο ΝΝΑ)
  • Διαιτολογική υποστήριξη (από Διαιτολόγο ΝΝΑ)
  • Εξέταση σπέρματος-Ενεργοποίηση για σπερματέγχυση
  • Σπερματέγχυση
  • Απομόνωση σπέρματος από ορχικό ιστό (βιοψία από Ουρολόγο ΝΝΑ)
  • Λήψη βιοψίας εμβρύου προς γενετικό έλεγχο
  • Κρυοσυντήρηση σπέρματος, ωαρίων, εμβρύων
  • Ωοληψία (υπο αναισθησία)
  • Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)
  • Μικρογονιμοποίηση (ICSI)
  • Εμβρυομεταφορά
  • Παρακολούθηση κύησης μέχρι την καρδιακή λειτουργία εμβρύου

Οι δικαιούχοι, που απευθύνονται στη Μονάδα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρώτο ραντεβού (πριν την έναρξη οποιασδήποτε προσπάθειας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης) κλείνεται διαμέσου του τηλεφωνικού κέντρου του ΝΝΑ στα τηλέφωνα 210 7261613,614,615. Απαραίτητο θεωρείται το ζευγάρι να φέρει πάντοτε μαζί του: το Βιβλιάριο Υγείας του ασφαλιστικού φορέα στο οποίο ανήκει, τον ΑΜΚΑ και την στρατιωτική ή αστυνομική ταυτότητα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, η ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή (τεχνητή γονιμοποίηση) επιτρέπεται μόνο για να αντιμετωπίζεται η αδυναμία απόκτησης τέκνων με φυσικό τρόπο ή για να αποφεύγεται η μετάδοση στο τέκνο σοβαρής ασθένειας.

Αναγκαία προϋπόθεση για να λάβει χώρα η υποβοήθηση, είναι η γυναίκα να μην έχει ξεπεράσει την ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής (50ο έτος). Επιπρόσθετα, κάθε γυναίκα δικαιούται να υποβληθεί σε τέσσερις (4) συνολικά προσπάθειες διέγερσης ωοθηκών ή και ενδομητρικής σπερματέγχυσης μεσολαβώντας χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών η μια προσπάθεια με την άλλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης