Ζήσης Ψάλλας

Δύο Βρετανοί ειδικοί γράφουν στο British Medical Journal ότι πρέπει να υπάρξει “κρατικό χέρι” στις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Λένε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι ευθυγραμμισμένες με το δημόσιο συμφέρον και ότι η εθνικοποίηση θα ήταν χρήσιμη για το δημόσιο καλό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Mariana Mazzucato και ο Henry Lishi Li από το UCL Institute for Innovation & Public Purpose πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τομέα των φαρμάκων. Αναγνωρίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την κυκλοφορία φαρμάκων αιχμής στην αγορά, αλλά λένε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί για τους πολίτες που έχουν επενδύσει σε στάδια ανάπτυξης φαρμάκων τα οποία ενέχουν ρίσκο.

Παραδείγματος χάριν, επισημαίνουν ως ένα ισχυρό κίνητρο αλλαγής την έλλειψη καινοτόμων φαρμάκων που αντιμετωπίζουν οι βασικές προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία, την εκβιαστική τιμολόγηση και την έλλειψη πρόσβασης των ασθενών στα νέα προηγμένα φάρμακα. 

Οι συγγραφείς εξηγούν ότι μια επιλογή για τα φαρμακευτικά προϊόντα θα μπορούσε να πάρει τη μορφή κρατικών φαρμακευτικών προϊόντων που εξασφαλίζουν ποιότητα και είναι παγκοσμίως διαθέσιμα σε λογικές και σταθερές τιμές, τα οποία μπορούν να συνυπάρχουν με προϊόντα από τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρόκειται για μικροδιοίκηση των επιχειρήσεων αλλά για δημόσιο όφελος, για δημόσιες επενδύσεις», γράφουν. «Με τη διασφάλιση ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν τη δημόσια συνεισφορά, μια εθνικοποίηση μπορεί να είναι ένας καλύτερος τρόπος για να γίνει η διαχείριση κινδύνων και ανταμοιβών».

Από την άλλη μεριά, ο λόρδος Ara Darzi από το  Institute of Global Health Innovation, στο Imperial College London, λέει ότι πρέπει να υποστηρίξουμε, να παρακολουθήσουμε και να ρυθμίσουμε τη φαρμακευτική βιομηχανία -όχι να την σκοτώσουμε. Επισημαίνει ότι τα τελευταία 50 χρόνια, η βιομηχανία έχει μεταμορφώσει την παγκόσμια υγεία, ενώ η μακρά ιστορία της βρετανικής ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων έχει γίνει ο φθόνος του ανεπτυγμένου κόσμου. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι ότι μερικές φορές τα φάρμακα προσφέρουν ελάχιστα οφέλη, υπάρχει υπερβολική διαφήμιση, κερδοσκοπία, έλλειψη διαφάνειας και προστατευτισμός, αλλά λέει ότι «πρέπει να προωθήσουμε την καινοτόμο ανταγωνιστική φαρμακευτική βιομηχανία μας, όχι να την καταστρέψουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης