Θάνος Ξυδόπουλος

Κοινή καμπάνια προώθησης της αυτοθεραπείας από τους ασθενείς, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Γενικής Χρήσης (ΕΦΕΧ). Η εν λόγω  καμπάνια πρόκειται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και ουσιαστικά οι φαρμακοποιοί με την συνεργασία του ΕΦΕΧ αναλαμβάνουν τον ρόλο να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς τους, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρά προβλήματα υγείας, χωρίς όμως να βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κοινός στόχος του ΠΦΣ και του ΕΦΕΧ δεν είναι να παρακαμφθούν οι γιατροί, αλλά να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο επιστημονικός ρόλος των φαρμακοποιών, έτσι ώστε αφενός να αποφορτίσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη τις δημόσιες δομές και αφετέρου σε βάθος χρόνου ο ασθενής να εκπαιδευτεί για να αποφεύγει τις συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των φαρμάκων.

Η εφαρμογή υπεύθυνης αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ, Β. Σερέτης. «Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες δείχνουν ότι για κάθε ένα (1) ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 7 ευρώ. Επιδιώκεται έτσι, εναρμόνιση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά, του ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ, Α. Βαλτάς υπογράμμισε χαρακτηριστικά τα εξής : «Η σύνδεση του όρου “Αυτοφροντίδα” με τον Φαρμακοποιό είναι άρρηκτη. Ο Φαρμακοποιός είναι σε θέση να γνωρίζει και να προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα Αυτοφροντίδας, συνοδεύοντάς τα με οδηγίες σωστής και ασφαλούς χρήσης, για περιπτώσεις πρόληψης, ήπιων συμπτωμάτων και προβλημάτων υγείας, όπως και να παραπέμπει τον ασθενή στον θεράποντα ιατρό όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τα 10.000 φαρμακεία μπορεί να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο στην αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας της χώρας μας με τη συμμετοχή του στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Η κοινή δράση αφορά αποκλειστικά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς ένα φαρμακείο πουλά αρκετές δεκάδες από αυτά σε καθημερινή βάση. Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ΙΟΒΕ το 2018, είχε αποδειχθεί ότι για τους καταναλωτές βασικοί παράγοντες για την αγορά κάποιου ΜΗΣΥΦΑ, είναι η ασφάλεια του φαρμάκου (89%),  η γρήγορη δράση και αποτελεσματικότητά του (88%), αλλά και η συμβουλή του φαρμακοποιού (76%).

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 74% των Ελλήνων επιλέγει ΜΗΣΥΦΑ και αυτοφροντίδα αντί της επίσκεψης σε γιατρό, καθώς θεωρεί ότι η χρήση των πρώτων είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στο ιατρό, ενώ το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης