Η Monsanto -θυγατρική εταιρεία της Bayer- παραδέχθηκε σε δικαστήριο ότι έκανε παράνομη χρήση απαγορευμένου ζιζανιοκτόνου το οποίο είναι ιδιαίτερα τοξικό σε ένα από τα εργοστάσια ερευνών της στη Χαβάη. Η εταιρεία θα καταβάλει αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δολαρίων στους ενάγοντες.

Το ζιζανιοκτόνο ονομαζόταν Penncap-M και περιείχε την απαγορευμένη ουσία μεθυλο-παραθείο. Ψεκάστηκε το 2014 σε καλαμπόκια και άλλες καλλιέργειες στο εργοστάσιο της Valley Farm. Τη χρήση του παραδέχθηκε η εταιρεία, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου της Χονολουλού. Το μεθυλο-παραθείο είναι απαγορευμένο στις ΗΠΑ από το 2013 και στην ΕΕ από το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η παράνομη συμπεριφορά σε αυτή την υπόθεση αποτελεί απειλή για το περιβάλλον, για τους γύρω πληθυσμούς και τους εργαζόμενους της Monsanto”, ανέφερε ο Nick Hanna ομοσπονδιακός εισαγγελέας της κεντρικής Καλιφόρνιας.

Η Monsanto είχε πει στους εργαζόμενούς της ότι μπορούσαν να εισέλθουν στα χωράφια που είχαν ψεκαστεί με μεθυλο-παραθείο μόλις μία εβδομάδα αργότερα, παρότι γνώριζε ότι η ασφαλής περίοδος αναμονής είναι 31 ημέρες.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης