Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εμμηνόπαυση από την International Menopause  Society και την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), με σκοπό να τονιστεί ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των οστών τους. 

Πριν από την εμμηνόπαυση, η απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά είναι μεγαλύτερη από την απώλειά της. Το αντίθετο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων, καθώς αυξάνεται η απώλεια ασβεστίου από τα οστά – δηλαδή αυξάνεται η απώλεια οστικής μάζας. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και νέες γυναίκες που έχουν μπει σε πρόωρη ή σε τεχνητή εμμηνόπαυση έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση. Άλλωστε, μια αργή συρρίκνωση της οστικής μάζας παρατηρείται στις γυναίκες ήδη από την ηλικία των 35 ετών, ανεξάρτητα από την παρουσία περιόδου, διευκρινίζει η κυρία Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρόλος της μυϊκής δύναμης, της σαρκοπενίας και της νεοεμφανιζόμενης ιδέας της οστεοσαρκοπενίας στη διατήρηση της υγείας των οστών συζητούνται λεπτομερώς. Η σαρκοπενία  και η οστεοσαρκοπενία είναι νέες έννοιες, που ενσωματώνουν την αναπόφευκτη απώλεια μυϊκής μάζας, μυϊκής δύναμης και απόδοσης.

Οι κλινικοί γιατροί πρέπει να αναγνωρίσουν τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος που σχετίζεται με την οστεοσαρκοπενία, τονίζει ο κ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΕΤΕΜ. Θα πρέπει να κάνουν μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού, εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου για πτώσεις και ανασκόπηση των ταυτόχρονων φαρμάκων που πιθανόν λαμβάνει η γυναίκα. Η διάγνωση και η θεραπεία της οστεοσαρκοπενίας πρέπει να γίνουν μέρος της συνήθους υγειονομικής περίθαλψης.

Δυστυχώς, η οστεοπόρωση είναι δύσκολο να αναστραφεί, συνέχισε ο κ. Χριστόπουλος, και γι’ αυτό η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Εκτός από την τακτική εξέταση για οστική πυκνότητα, περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, την πρόσληψη βιταμίνης D (από τον ήλιο και από τροφές), την ήπια άσκηση, όπως περπάτημα, πιλάτες, γιόγκα κ.ά., τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της ποσότητας αλκοολούχων ποτών. Η διατροφή, η άσκηση και η μείωση του κινδύνου πτώσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε κατάγματα οστών.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σημαίνει διακοπή της μείωσης οστικής μάζας και αναδόμηση του οστού για να διατηρείτε τον σκελετό σας πιο υγιή, διευκρίνισε ο γιατρός. Αυτό το επιτυγχάνουμε με τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων και κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, πάντοτε ύστερα από συνεννόηση με τον γιατρό σας. 

Στη δεκαετία μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με την κυρία Καίτη Αντωνοπούλου, ταμία και υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου, οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες σε χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και καρκίνο. Η εμμηνόπαυση παρέχει στις γυναίκες την ευκαιρία να επανεξετάσουν την υγεία και τον τρόπο ζωής τους και να κάνουν αλλαγές που θα ωφελήσουν τη μελλοντική ευημερία τους». 

Η σημερινή ημέρα, συνέχισε η κυρία Αντωνοπούλου, αποτελεί άλλη μία υπενθύμιση στις γυναίκες ότι μπορούν οι ίδιες να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν μετά την εμμηνόπαυση έναν νέο κύκλο συνηθειών που θα τις κάνει να λένε ότι η ζωή συνεχίζει να είναι ωραία. 

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία περίοδο-ορόσημο στη ζωή των γυναικών, κατά την οποία ένας κύκλος κλείνει και ένας άλλος ανοίγει, και εξαρτάται από την κάθε γυναίκα να περάσει στη νέα φάση της ζωής της χωρίς προβλήματα, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν και τα οποία θα είναι πολλά, αν φροντίσει κατάλληλα την υγεία της. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σημειώνουν ότι μια εμμηνοπαυσιακή γυναίκα μπορεί να προσβλέπει σε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια υγιούς και παραγωγικής ζωής, η οποία, όμως, χαρακτηρίζεται από την έλλειψη των προστατευτικών γυναικείων ορμονών, που είναι τα οιστρογόνα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης