Την τεράστια συνεισφορά της στη διασφάλιση της σταθερότητας στη Δημόσια Υγεία επιβεβαιώνει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο στην απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων προκειμένου να καλύψουν τις εσωτερικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, η σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δημιούργησε σημαντικές καθυστερήσεις στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να εμφανίζουν ελλείψεις, ακόμα και βασικών φαρμάκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική στήριξη σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή

Οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες φαρμάκου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Πολιτείας, αναλαμβάνοντας δράση για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που επικρατεί σήμερα. Η συμβολή τους αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι αναμφίβολα ανεκτίμητης αξίας, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά τη δυναμική του συγκεκριμένου κλάδου σε όρους Δημόσιας Υγείας και Εθνικής Οικονομίας. Εν μέσω κορωνοϊού η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες συνοψίζονται ως ακολούθως:

Συνέβαλε ενεργά στη διασφάλιση του πλήρους και ομαλού εφοδιασμού των νοσοκομείων με φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς και στην κάλυψη των αυξημένων θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων με χρόνια νοσήματα. Προς τον σκοπό αυτό και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, τα εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων της χώρας μας λειτούργησαν σε 24ωρη βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, κάτι που συνεχίζουν να κάνουν μέχρι και σήμερα. Επιπλέον έχουν προχωρήσει στον έγκαιρο εφοδιασμό τους με τις απαραίτητες πρώτες ύλες, με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας και τη διασφάλιση επαρκών αποθεμάτων για τους επόμενους 4 μήνες. Οι εταιρείες-μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έχουν επίσης ενισχύσει τις βάρδιες του προσωπικού στις μονάδες τους, με στόχο την παραγωγή με σταθερό ρυθμό και τον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων και των φαρμακείων. Απώτερος στόχος τους ήταν και παραμένει η διασφάλιση της πρόσβασης κάθε ασθενή στα απαραίτητα φάρμακά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πλήρη επίγνωση της κοινωνικής τους ευθύνης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έξι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προχώρησαν στη δωρεάν παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων για την κάλυψη των αναγκών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Οι πρώτες ποσότητες από τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν ήδη παραδοθεί στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο την περαιτέρω διακίνησή τους στις επιμέρους δομές υγείας.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν εξαρχής εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διαθέσουν τις παραγωγικές τους μονάδες στο κράτος για την παραγωγή οποιασδήποτε θεραπείας κριθεί απαραίτητη σύμφωνα με τις επιστημονικές εξελίξεις.

Διασφάλιση της επάρκειας σε φάρμακα

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες στοιχειοθετούν την άμεση ανταπόκριση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων στη κρίση του κορωνοϊού που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Εκτός όμως από αυτή, ο κλάδος δύναται να στηρίξει το σύστημα υγείας, καλύπτοντας το 60% σε όγκο των φαρμακευτικών αναγκών της πρωτοβάθμιας φροντίδας και το 50% των νοσοκομειακών. Είναι ξεκάθαρη δηλαδή η αυτάρκεια που διασφαλίζει για τη χώρα μας, η οποία δεν έχει λόγο να εξαρτάται από τις εισαγωγές πολλών φαρμάκων. Δεν χωράει άλλωστε αμφιβολία πως περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ασφαλισμένοι καλύπτουν σήμερα τις θεραπευτικές τους ανάγκες με άριστης ποιότητας ελληνικά φάρμακα.

Εγγυητής σταθερότητας για τη χώρα

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο πως η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία στηρίζει το υγειονομικό προσωπικό και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στηρίζει την ελληνική παραγωγή και τις θέσεις εργασίας. Στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον Έλληνα ασθενή. Γι’ αυτό και είναι καιρός η Πολιτεία να αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυναμική του συγκεκριμένου κλάδου, ο οποίος αναδεικνύεται σε εγγυητή σταθερότητας για τη χώρα στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης