Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί 79.561 κρούσματα και 2.619 θάνατοι σε 33 χώρες παγκοσμίως.

Η Κίνα σαφώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική μείωση στον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Αντίθετα ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες εκτός Κίνας και συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία και στο Ιράν, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των περιστατικών με 763 κρούσματα στη Νότια Κορέα, 157 στην Ιταλία και 43 στο Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι αποδιδόμενοι στον κορωνοϊό είναι 7, 3 και 8 για τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν αντίστοιχα.

Υπό τον φόβο ότι το χρονικό και το γεωγραφικό παράθυρο να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19 στενεύει, η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδος το επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία και αποφάσισε τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η κατάσταση στο Ιράν, όπου το σύστημα υγείας είναι σαφώς υποδεέστερο των υπολοίπων χωρών που αντιμετωπίζουν συρροή κρουσμάτων και αποτελεί ένα καθοριστικό τεστ για τη διαχείριση της επιδημίας από χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πακιστάν και η Τουρκία αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων τους με το Ιράν, ενώ το Ισραήλ δεν θα υποδέχεται εφεξής μη Ισραηλινούς υπηκόους που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού. Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή στις αφρικανικές χώρες, και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, για τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ανάγκη εγρήγορσης για έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Στη γειτονική Ιταλία τα καταγεγραμμένα κρούσματα προς το παρόν είναι περιορισμένα στο βόρειο τμήμα της χώρας και οι ιταλικές αρχές έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα ώστε να προλάβουν γενικευμένη μετάδοση του κορωνοϊού και έχουν κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού. Στις περιφέρειες Βένετο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια θα παραμείνουν κλειστά πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, σχολεία, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι, ενώ είναι πολύ πιθανό να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το ιστορικό καρναβάλι της Βενετίας διεκόπη 2 ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 23/2, τρίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ, ΕΟΦ, ΕΚΑΒ). Έγινε πρόδηλη η ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης των νέων δεδομένων που προκύπτουν και αποφασίστηκαν περαιτέρω δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τα μέτρα πρόληψης, ενώ δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Ιταλία.

Σήμερα 24/2/20 ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός για το ελληνικό σχέδιο κατά του κορωνοϊού, οπότε και αναμένεται να γνωστοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το ελληνικό σχέδιο

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας:

  • Συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου της χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.
  • Πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».
  • Βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς· Επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας -νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ- βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Οι πανεπιστημιακές εκδρομές

Ενόψει των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων για τη διάδοση του κορωνοϊού στην Ιταλία και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, διαβιβάστηκε από το ΕΚΠΑ προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την οποία συνιστάται η αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδρομών σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Σε πρυτάνεις και προέδρους Διοικουσών Επιτροπών Α.Ε.Ι. γίνεται η σύσταση από το ΕΚΠΑ να μεριμνήσουν για την άμεση αναστολή τυχόν προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών που οργανώνονται προς όλη την Ιταλία από σήμερα, 24-2-2020. Η αναστολή είναι προσωρινή και θα υπάρξουν νεότερες οδηγίες σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών.

Επίσης συστήνεται να ενημερωθούν για το θέμα της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ιταλία όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό που αναμένεται να ταξιδέψει μεμονωμένα στην Ιταλία για οποιαδήποτε εκπαιδευτική ή ερευνητική ή άλλη δραστηριότητα στο πλαίσιο των δράσεων των Α.Ε.Ι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης