Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού (20-26 Απριλίου) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναδεικνύει το έργο και τη συμβολή της ιατρικής κοινότητας στη διάδοση και υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Ιδιαίτερα, σε αυτή τη χρονική στιγμή, κατά την οποία η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας COVID-19, αναδεικνύεται με τον πιο εμφατικό τρόπο, η αξία των εμβολίων ως ασπίδα ατομικής και συλλογικής προστασίας.

Φέτος τα φώτα πέφτουν στους Επαγγελματίες Υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτες υγείας), στον καθημερινό αγώνα που δίνουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και τη σημαντική συμβολή τους στη διάδοση του εμβολιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρούσα κατάσταση αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της συλλογικής προσπάθειας και της αλληλεγγύης. Το τελευταίο διάστημα, το σύνολο σχεδόν του φαρμακευτικού κλάδου, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλους φορείς, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου εναντία στο ιό SARS-COV-2. Συνολικά, περίπου 18 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προ κλινική ή κλινική φάση, δίνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την έξοδο από αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) με την ευκαιρία της Εβδομάδας Εμβολιασμού υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού στην εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία. Επίσης εκτιμάται ότι μπορούν να αποφευχθούν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Στη χώρα μας, από τον προηγούμενο Οκτώβριο μέχρι σήμερα, 364 άτομα νοσηλεύτηκαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων μόνο το 15% είχε εμβολιαστεί, ενώ καταγράφηκαν 130 θάνατοι από γρίπη. Επίσης από το 2017 έχουν εκδηλωθεί πάνω από 3.000 κρούσματα ιλαράς. Εξίσου ανησυχητική είναι η καταγραφή κάθε χρόνο 580 κρουσμάτων φυματίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται ακόμα περισσότερο αναγκαία η τήρηση του υπάρχοντος Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες, βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη Δημόσια Υγεία, θα πρέπει να επιτευχθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και να αποφευχθούν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ κάθε χρόνο καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την έγκαιρη διάθεση επαρκούς ποσότητας εμβολίων, ώστε να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Ωστόσο, το κόστος αυτής της προσπάθειας καλύπτεται πλήρως από τις εταιρείες μέσω των υπέρμετρων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), που προέκυψαν μετά από τη μείωση της Δημόσιας Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Η χώρα μας οφείλει να διασφαλίσει χωρίς περιορισμούς την επαρκή διάθεση εμβολίων για το επόμενο διάστημα, όπου -σύμφωνα και με την ιατρική κοινότητα- αναμένεται έξαρση εποχικής γρίπης και άλλων νοσημάτων. Θα χρειαστούν για την περίοδο 2020-2021, 30%-50% επιπρόσθετος όγκος εμβολίων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο όπου η δαπάνη για τον εμβολιασμό έφτασε περίπου τα 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο.

Η ένταξη της δαπάνης του εμβολιασμού σε κονδύλια πρόληψης, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα αναδείξει τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και θα εντείνει τις προσπάθειες όλων σε δράσεις που στόχο έχουν την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, το οποίο θα οδηγήσει σε μακρόχρονα οφέλη για το σύστημα και την υγεία του πληθυσμού. Παράλληλα, θα διασφαλίσει και τη βιώσιμη χρηματοδότηση της πρόληψης, η οποία, όπως αναφέρεται στη Σύσταση του Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναδειχθεί επιδιωκόμενος στόχος για κάθε κράτος-μέλος .

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος παραμένει αρωγός της πρόληψης και υποστηρίζει την αξία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζει τη σημασία της θέσπισης Εμβολιαστικών Στόχων και τη δημιουργία συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης των εμβολιασμών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε σχετικά: «Η ανάπτυξη μιας συνολικής και δομημένης πολιτικής υγείας για την πρόληψη και τον εμβολιασμό είναι αναγκαία στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, καθώς θα πρέπει να αποτελεί επένδυση στη Δημόσια Υγεία και προτεραιότητα της Πολιτείας. Αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία η εξαγγελία του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, μια ενέργεια η υλοποίηση της οποίας θα εξασφαλίσει τεκμηριωμένα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αλλά και τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όμως η πρωτοβουλία αυτή θα είναι ημιτελής αν δεν συνοδευτεί από την δημιουργία ανεξάρτητου κονδυλίου πρόληψης, για την κάλυψη του κόστους των εμβολίων που θα χρειαστούν, ώστε να καταφέρουμε μια αποτελεσματική στρατηγική παρέμβαση για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η χρηματοδότηση για τα εμβόλια (δηλαδή για την πρόληψη) πρέπει να είναι πρόσθετη, επιπλέον της υπάρχουσας φαρμακευτικής δαπάνης και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την μέγγενη του clawback. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων για τη χώρα μας. Η κίνηση αυτή πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα, διότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί έγκαιρα επάρκεια σε εμβόλια λόγω της παγκόσμιας ζήτησης. Με την κατάλληλη αναπροσαρμογή, το κονδύλι αυτό θα καλύψει τις ανάγκες και για το εμβόλιο κατά του COVID 19 το οποίο αναμένεται το 2021, και το οποίο η λογική επιτάσσει να συμπεριληφθεί μόλις κυκλοφορήσει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης