Ζήσης Ψάλλας

Οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και βρίσκονται στην σκόνη των σπιτιών προωθούν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων και μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία και στην ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Endocrine Society (ENDO 2019), στη Νέα Ορλεάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που διερευνούν τους δεσμούς μεταξύ της έκθεσης σε χημικά μείγματα που υπάρχουν στο εσωτερικό περιβάλλον των σπιτιών και της μεταβολικής υγείας των παιδιών που ζουν σε αυτά τα σπίτια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Christopher Kassotis, από το Duke University.

Τα δύο τρίτα των χημικών της σκόνης ήταν ικανά να προάγουν την ανάπτυξη λιποκυττάρων

Πολλές μελέτες παρατήρησης έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές οι οποίες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην παχυσαρκία και στο αυξημένο βάρος στους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή τη μελέτη, συλλέχτηκαν 194 δείγματα οικιακής σκόνης από νοικοκυριά της Βόρειας Καρολίνας. Έπειτα απομονώθηκαν τα χημικά της σκόνης στο εργαστήριο και ελέγχθηκαν ως προς την ικανότητά τους να προάγουν την ανάπτυξη λιποκυττάρων σε ένα κυτταρικό μοντέλο.

Σημαντική “κατανάλωση” σκόνης

Διαπιστώθηκε ότι πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις αυτών των χημικών της σκόνης ήταν ικανές να προάγουν τον πολλαπλασιασμό πρόδρομων λιποκυττάρων και την ανάπτυξη λιπιδίων.

Τα παιδιά εκτιμάται ότι “καταναλώνουν” 60 έως 100 χιλιοστόγραμμα σκόνης κάθε μέρα.

«Βρήκαμε ότι τα δύο τρίτα των χημικών της σκόνης ήταν ικανά να προάγουν την ανάπτυξη λιποκυττάρων και τα μισά να προάγουν τον πολλαπλασιασμό των πρόδρομων λιποκυττάρων σε 100 μικρογραμμάρια», δήλωσε ο Kassotis.

Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν πάνω από 100 διαφορετικές χημικές ουσίες της σκόνης και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων τους και της έκτασης της ανάπτυξης των λιποκυττάρων. Διαπίστωσαν ότι περίπου 70 από τις χημικές ουσίες είχαν θετική συσχέτιση με την ανάπτυξη των λιπωδών κυττάρων και περίπου 40 συνδέθηκαν με ανάπτυξη των πρόδρομων λιποκυττάρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης