Θάνος Ξυδόπουλος

Το σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο, ή PFOS (Perfluorooctane sulfonate), επιμένει στο περιβάλλον και στα σώματα των ζωντανών οργανισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ χαρακτήρισε το PFOS ως «μολυσματικό παράγοντα αναδυόμενης ανησυχίας» και η παραγωγή του σταμάτησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το χημικό εξακολουθεί να ανιχνεύεται στο αίμα, στο 99% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η παρούσα  μελέτη δείχνει ότι το PFOS μεταβάλλει τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η χημική ουσία, και ίσως άλλες σχετιζόμενες χημικές ουσίες, έχουν μηχανισμούς δράσης εκτός των κυττάρων μας. Η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι βιομηχανικές χημικές ουσίες επηρεάζουν το μικροβίωμα είναι ένας σημαντικός και αναδυόμενος τομέας έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις επιδράσεις του PFOS στο μικροβίωμα ποντικιών, συγκρίνοντας αυτά που ακολούθησαν μια κανονική διατροφή με αυτά που έτρωγαν τροφές οι οποίες περιείχαν PFOS σε συγκεντρώσεις κάπως υψηλότερες από εκείνες στις οποίες πιθανότατα εκτίθεται ο μέσος άνθρωπος. Στη συνέχεια, εξέτασαν το συκώτι και το εντερικό μικροβίωμα των ποντικών χρησιμοποιώντας αλληλουχία DNA, μεταβολομική και μοριακές αναλύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν μια σημαντική διαφορά στην κοινότητα των μικροβίων μεταξύ των ποντικών που τράφηκαν ακόμη και με τη χαμηλότερη δόση PFOS έναντι της ομάδας ελέγχου. Περαιτέρω, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε στο δοκιμαστικό σωλήνα ότι το PFOS επέφερε φυσιολογικές και μεταβολικές αλλαγές στα μικρόβια.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης στοιχεία ότι το PFOS ενεργοποίησε τουλάχιστον δύο ή τρεις υποδοχείς που ρυθμίζουν την έκφραση γονιδίων που σχετίζεται με το μεταβολισμό ορισμένων ουσιών στο σώμα.

Το PFOS άλλαξε τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος και το μεταβολισμό των βακτηριακών κοινοτήτων στο έντερο. Το ερώτημα είναι αν το διαταραγμένο εντερικό μικροβίωμα προκαλεί μεταβολικές νόσους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Toxicology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης