Θάνος Ξυδόπουλος

Ένας βελονιστής στη Νέα Ζηλανδία τρύπησε τους πνεύμονες μιας νέας γυναίκας, μετά την εισαγωγή βελόνας σε αρκετά βαθύ σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 33χρονη ασθενής είχε αναζητήσει θεραπεία λόγω τραυματισμού στον βραχίονα και στον καρπό, που της προκαλούσε έντονο πόνο πάνω από τους ώμους και δυσκολία στην αναπνοή. Για να αντιμετωπίσει τον πόνο, ο βελονιστής τοποθέτησε δύο βελόνες στο σημείο που είναι γνωστό ως Jian Jing ή GB 21 (Gall Bladder 21: Χοληδόχος Κύστη 21). To σημείο αυτό βρίσκεται κοντά στην κορυφή των ώμων.

Οι βελόνες παρέμειναν για μισή ώρα, πριν περιστραφούν και τελικά αφαιρεθούν. Τότε η ασθενής αισθάνθηκε έντονο πόνο στο δεξί στήθος και δύσπνοια. Ωστόσο, γύρισε σπίτι για να ξεκουραστεί, παρόλο που εξακολουθούσε να αισθάνεται περίεργα και “πολύ άβολα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αργότερα τη νύχτα, ο σύζυγος της γυναίκας την πήγε στο νοσοκομείο στα επείγοντα. Σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, οι γιατροί διέγνωσαν τη νεαρή γυναίκα με αμφοτερόπλευρο πνευμοθώρακα, που είναι πνευμονική κατάρρευση και στις δύο πλευρές του σώματος, λόγω της παρακέντησης της άνω πλευράς.

Στις δικαστικές διαδικασίες που ακολούθησαν, αποφασίστηκε να κατηγορηθεί ο βελονιστής για παραβίαση του κώδικα υγείας, διότι δεν εξήγησε στην ασθενή τους κινδύνους της διαδικασίας ούτε έλαβε γραπτή συγκατάθεση. Για να ασκήσει πάλι τον βελονισμό, θα πρέπει να υποβληθεί σε περαιτέρω εκπαίδευση, να δημιουργήσει ενημερωτικό φυλλάδιο κινδύνων και ένα γραπτό σύστημα συγκατάθεσης για τις πρακτικές του. Ηταν μια απαραίτητη τιμωρία για μια σχετικά μη ρυθμιζόμενη θεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιο γεγονός, το τρύπημα των πνευμόνων αποτελεί σοβαρή επιπλοκή του βελονισμού. 

Τόσο οι πάροχοι όσο και οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους διότι τα συμπτώματα του πνευμοθώρακα συχνά καθυστερούν, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται ο κίνδυνος τόσο από τους βελονιστές αλλά και από τους ασθενείς.Αντ’ αυτού, είναι το νοσοκομειακό και έκτακτο προσωπικό που αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.

Πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν ποιο είναι το ασφαλές βάθος βελόνων, αλλά οι εκτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως. Μια ανασκόπηση για τον βελονισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) διαπίστωσε ότι τα περισσότερα τραύματα προκαλούνται από ακατάλληλο χειρισμό της βελόνας. «Το βάθος της εισαγωγής της βελόνας είναι ζωτικής σημασίας», αναφέρει η έκθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης