Ζήσης Ψάλλας

Χάρη στον Hare, οι ειδικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το PCL-R για να αξιολογήσουν εάν ένα άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα κριτήρια για ψυχοπάθεια. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου το 1% του πληθυσμού πληροί τις προϋποθέσεις – αν και το ποσοστό θεωρείται ότι είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ των φυλακισμένων (25%) και των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων (21%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απόλυτος ή πρωτότυπος ψυχοπαθής θα παρήγαγε ένα μέγιστο σκορ 40 από τον κατάλογο ελέγχου 20 απαντήσεων του Hare, ενώ ένα μηδέν θα έδειχνε κάποιον που δεν έχει ψυχοπαθητικές τάσεις. Όσοι έχουν βαθμολογία 30 ή παραπάνω πληρούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αξιολόγηση και ενδείξεις ψυχοπάθειας, ενώ πολλοί εγκληματίες βαθμολογούνται μεταξύ 22 και 30. Κατά συνέπεια, η ψυχοπάθεια μπορεί να θεωρηθεί καλύτερα ως ένα φάσμα, με όλους μας να παρουσιάζουμε κάποια χαρακτηριστικά σε κάποια στιγμή της ζωής μας (σύμφωνα με αυτό το τεστ).

Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλοι οι ψυχοπαθείς εγκληματίες. Πολλοί είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες, οπότε ένα υψηλό αποτέλεσμα PCL-R δεν κάνει κάποιον αναγκαστικά επικίνδυνο ή δολοφονικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο χαρακτηριστικό ενός ψυχοπαθητικού σύμφωνα με το PCL-R είναι η ετοιμολογία και η επιφανειακή γοητεία. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι ένα προφανώς θετικό χαρακτηριστικό. Αλλά δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που προκαλείται από γνήσιο ενδιαφέρον ή ενσυναίσθηση για τους άλλους, Χρησιμοποιείται από τους ψυχοπαθείς για να γοητεύσυν και να χειραγωγούν τους γύρω τους, από τους συναδέλφους στη δουλειά έως τους ερωτικούς συντρόφους τους. 

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι μια μεγαλοκρατική αίσθηση αυτοπεποίθησης. Φυσικά, αυτή η βαθιά αίσθηση εμπιστοσύνης ή αυτοπεποίθησης μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί ψυχοπαθείς εμφανίζονται να ευδοκιμούν στον κόσμο των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, για τους συναδέλφους τους και τους “φίλους” τους, οι ψυχοπαθείς τείνουν να φαίνονται καλύτερα αν υποτιμούν τους γύρω τους και λένε παθολογικά ψέματα -έχετε το νου σας στους νάρκισσους.

Άλλα κριτήρια της λίστας ελέγχου PCL-R περιλαμβάνουν έλλειψη τύψεως ή ενοχής, σκληρότητα, παρασιτικό τρόπο ζωής και άσχημη σεξουαλική συμπεριφορά. Οι ψυχοπαθείς τείνουν να αναλαμβάνουν κινδύνους και είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθούν φόβο.

Αλλά δεν είναι πάντα άνετοι στην συμπεριφορά τους. Ένα χαρακτηριστικό τους, προφανές και κοινό, είναι ο κακός έλεγχος συμπεριφοράς, κάτι που ίσως συνδέεται με εκείνους τους ψυχοπαθείς που είναι πιο πιθανό να έχουν ιστορικό νεανικής παραβατικότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης