Ζήσης Ψάλλας

Δεν είναι μόνο για εμφάνιση. Εάν επρόκειτο να αναφέρετε δύο άτομα με τα οποία σας αρέσει να περνάτε με το χρόνο σας, είναι εξαιρετικά απίθανο η λίστα σας να περιλαμβάνει μόνο τους φυσικά ελκυστικούς ανθρώπους που γνωρίζετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν άνθρωποι που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και άνθρωποι που προσπαθούμε να αποφύγουμε επειδή μας στρεσάρουν. Ποια είναι η διαφορά; Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνισή τους.

Ένας σημαντικός παράγοντας στην έλξη μας για τους άλλους είναι ο τρόπος που μας κάνουν να νιώθουμε. Θέλουμε τους ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, αισιόδοξοι και όταν φύγουν, θέλουμε να τους ξαναδούμε. Η έρευνα αποκαλύπτει πώς λειτουργεί αυτό.

Δύο ψυχολόγοι, ο Noah Eisenkraft και η Hillary Anger Elfenbein εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επηρεάζουν τα συναισθήματα των άλλων. Η μελέτη τους υποδεικνύει ότι οι μηχανισμοί μετάδοσης συναισθημάτων μπορεί να περιλαμβάνουν διαφορές στις εκφράσεις του μη λεκτικού στυλ, όπως επίσης και στα πρότυπα διαπροσωπικής συμπεριφοράς, όπως τα μηνύματα ζεστασιάς ή κυριαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται μάλιστα πως μια θετική συναισθηματική παρουσία προωθεί το ρομαντικό ενδιαφέρον. Αυτό εξέτασε μια άλλη μελέτη (Raul Berrios et al 2015) βρίσκοντας ότι τα θετικά συναισθήματα προάγουν τη ρομαντική έλξη. Το ενδιαφέρον με αυτή τη μελέτη ήταν ότι οι άνθρωποι που δημιουργούν θετικά συναισθήματα σε άλλους δεν έχουν απαραίτητα οι ίδιοι θετικά συναισθήματα.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, διαπίστωσαν ότι η ευχάριστη συμπεριφορά και η εξωστρέφεια είναι τα δύο χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη θετική συναισθηματική παρουσία.

Το χαρακτηριστικό της εξωστρέφειας ήταν απροσδόκητο, δεδομένου ότι η μελέτη των Eisenkraft και Elfenbein (2010) διαπίστωσε ότι η εξωστρέφεια συνδέεται με αρνητική συναισθηματική παρουσία. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης